Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2023/24

időpont:

2023. 09. 24. vasárnap, 17:00

csapatok:

Szeged

x

Nyíregyháza

hátralévő idő:

Mit szeretnének drukkereink a Szeged-CsGA 13. bajnoki idényében (2023 - 24) ?!

12 év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra a klub vezetését magyar sportigazgatóval!!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!!:
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2012. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu. Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!

SZEGED1899 BLOG-história (27. rész)

2022.11.20.

Nagyon mélyek a jubileumi 125. éve felé közelítő szegedi labdarúgás gyökerei! De...

(figyelem, tisztelt Kiss-Rigó László Püspök Úr ill. Adem Kapicsékat alázattal, 0-tól 24-ig kiszolgáló "szegedmás lakáj-média"!!)

... mindez menthetetlenül elvész, ha nincs RESPEKT a nagyszerű elődök előtt és nem állítjuk folyamatosan követendő példaként a felnövekvő újabb generációk számára!    http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1686

Legutóbbi blogjaimban az NB I 1932 - 1950 közötti legstabilabb (!!) vidéki csapatáról, a Szeged FC-ről, majd a Szeged AK-ról írtam különleges szemelvényeket, izgalmas összecsapásokkal, főként Fradi-verésekkel "fűszerezve", melyeket részben anyai ági nagyapám, Dobsa Sándor fölöttébb értékes hagyatékában találtam meg...

Ő vitte egyébként legelőször az unokáját - e sorok íróját is - NB I-es szegedi meccsre (lenti fotóján ez a pillanat látható a tényszerű kép-aláírással együtt) és vezetett be - egy egész életre - a futball rejtelmeibe... Amit hál'Istennek már tovább adhattam legfőbb segítőimnek, a BLOG-sorozataink végén rendszeresen látható két fiamnak is!


Csak emlékeztetőként: a 26.-ik fejezetünkben az 1951. évi NB I történéseit mutattam be, amikor egyszerre két szegedi csapat (!!) is szerepelhetett az első osztályban!

Igaz, már más neveken, hisz az akkori komcsis vezetők sem tűrték el a régebbi és csodálatra méltó Tisza-parti futball-tradíciókat (A több, mint tíz éve itt élősködő Adem Kapicsék ebben is fölöttébb rájuk hasonlítanak)...

Képzeletbeli - a több, mint 120 szegedi futballévünket felölelő - BLOG-utazásunk előző, 26. részében tehát külön kihangsúlyoztuk: több, mint hét évtizede nem az immár 23 (!!!) éve szüntelenül várt egy, hanem két (!!) szegedi klub is elrajtolhatott az NB I akkor éppen 14 fős mezőnyében!

Egy évvel később már csak a legendás hírű Szegedi Honvéd (lenti csapatfotónkon) maradt az első osztályban, így most - folytatva a kronológiát - ezt az 1952-es élvonalbeli pontvadászatot vesszük górcső alá...


A Szeged sorrendben 25. - ergo jubileumi! - élvonalbeli idénye 1952-ben bravúros bennmaradással végződött, konkrétan az akkori NB I 14-es mezőnyében a 11. helyen végzett a Sz. Honvéd!

Ennek azonban érdekes előzményei is voltak... Az előző évadban kiharcolt 10. hely és az ezt követő Magyar Kupa-bronz után bizakodva vágott neki a Sz. Honvéd az újabb küzdelemsorozatnak.

Ráadásul a csapat összetétele az előző évihez képest alig változott, sőt az NB I-től elbúcsúzott Petőfi (az egykori SZAK) gólerős csatárának, Csáki Bélának a leigazolása határozott erősödést jelentett a csatársor számára!

A február 24-i bajnoki rajt a Dózsa-stadionba szólította a honvédeket. A Palotai – Sípos, Mednyánszky, Kovács – Rábay, Baráth – Csáki, Cziráki, Rózsavölgyi, Kotász, Nyári összetételű csapat értékes, 2:2 arányú döntetlenre végzett a bajnokesélyes újpestiekkel! Az idény végére házi gólkirály Csáki Béla 2:0-ás újpesti vezetés után szépített, majd Kovács János a mérkőzés hajrájában kiegyenlített!

Ezt követően viszont elég hullámzó teljesítményt nyújtottak a szegediek. Az első 6 mérkőzésen 6 pontot szereztek és a tabella 7. helyén álltak.

Ebben az időszakban különösen a Buzánszkyval felálló Dorog elleni 3:0-ás győzelem érdemel említést, melyen a gólszerzőink - 10.000 fanatikus szegedi drukker legnagyobb örömére - Böjtös János, Cziráki József és - természetesen - Csáki Béla voltak!

Ezek után viszont erőteljes visszaesés következett, mivel a következő hat találkozó mindössze egyetlen pontot eredményezett számukra...

Ráadásul ezt a döntetlent idehaza 12.000 néző előtt a Ferencvárossal (akkor éppen a Kinizsivel...) szemben érték el a szegediek (az 1:1-es derbi hazai találatát Csáki Béla szerezte !), így 12 meccs után a 12. helyen álltak.

Az őszi rajt viszont jól sikerült. A honvédek ugyanis színvonalas, jó játékkal 2:2-es döntetlent értek el a Bp. Vasas ellen. A 8.000 néző előtt lejátszott találkozón Csáki Béla és Nyári Tibor góljaival már 2:0-ra vezettek a hazaiak, de a Vasas nem adta fel, és végül kiegyenlített!

Ezután két győzelem (Diósgyőr, PVSK) és három vereség (Dorog, Csepel, Győr) következett. Ekkor már az utolsó előtti, a 13. helyen álltak a Tisza-partiak. Ráadásul igen nehéz sorozat elé néztek…

Először a Szegedről elszármazott Sándor "Csikar", továbbá az ugyancsak világklasszis Hidegkúti, Palotás és Lantos vezérelte előző évi bajnokcsapat, a Bp. Bástya (ma MTK) volt az ellenfelük. A fővárosban megrendezett találkozón Csáki Béla szerzett vezetést a vendégeknek, majd Hidegkúti és Palotás góljaira a félidő utolsó percében Nyári Tibor válaszolt!

Szünet után azonban a fővárosi játékvezető „ ocsmány percei” következtek: két perc alatt három(!!!) szegedi játékost küldött le a pályáról (Csáki Bélát, Nyári Tibort és Kotász Antalt...), így ezzel el is dőlt a mérkőzés: "minő véletlen", de 5:2-re nyert a Bp. Bástya…

A 20. és a 21. fordulóban egymás után kétszer hazai pályán játszott a Szegedi Honvéd, de a megszerezhető négy pontból csak egyet tartott odahaza (Bp. Dózsa ellen 1:2, Bp. Postás ellen 1:1)...

Ezek után sokan már biztos kiesőnek könyvelték el a csapatot, de a játékosok abszolút nem adták fel!

Határtalan balszerencséjükre azonban a Bp. Vasassal (3:4) és a Bp. Honvéddal (2:3) szemben a játékidő utolsó percének utolsó másodperceiben (!!) kapott gólokkal veszítettek...

Elég megrázó, sőt, idegtépő idézetek a korabeli Népsportokból:

„3:3 után erősen rohamoznak a szegedi csatárok, szorongatják az otthonában játszó Bp. Vasas kapuját! A szegediek egymás után öt(!!) szögletet érnek el, de ezeket a Vasas egytől egyig kivédekezi. Az óramutató már az utolsó másodperceket jelzi, amikor ellentámadást vezet a Vasas: Illovszky Rudolf Berendihez játszik, aki 8 méterről a bal alsó sarokba lő: 4:3 a Bp. Vasas javára! A bíró véget vet a mérkőzésnek…”

Egy hét múlva pedig a 23. fordulóban:

„Világklasszisok, Puskás Ferenc és Kocsis Sándor góljaira a szegedi Csáki Béla kettővel válaszolt! Már-már úgy látszik, ennyi marad az eredmény, amikor a lefújás előtti másodpercekben nagy kavarodás támad a szegediek kapuja előtt, a labda Budai II. elé pattan... A válogatott jobbszélső mintegy 12 méterről, laposan a hálóba lő: 3:2 a Bp. Honvéd javára.”

Ilyen határtalan balszerencse-sorozat után feltehetően minden csapat a padlóra került volna... De a Szegedi Honvéd kivételt jelentett!

Először Szombathelyen győztek l:0-ra (góllövő Csáki Béla!), majd az utolsó előtti fordulóban a Salgótarjánt „gázolták le” 5:1 arányban (Gólszerzőink: Cziráki 2, Böjtös, Rózsavölgyi és Csáki)!

Az utolsó sípszó előtt így álltak: 12. Sz. Honvéd 17, 13. Diósgyőr 16, 14. Pécsi VSK 16 ponttal...

A Diósgyőr otthonában fogadta a Bp. Dózsát, a Pécsi VSK Csepelre utazott, míg a szegedieknek...

...a Fradi Üllői úti „oroszlánbarlangjában” kellett pályára lépniük...

S íme az eredmények: Diósgyőr-Bp. Dózsa 0:7 (0:3)...Csepel-Pécsi VSK 4:3 (2:1) és...


Bp. Kinizsi (FTC)-Sz. Honvéd 0:1 (0:0)!!

Üllői út, 18 ezer néző!! Vezette: Balla

A győztes és egyben a bennmaradást jelentő gól története: „Szinte állandóan a szegediek támadnak és a 87. percben megszerzik a vezetést: Czirákit ugratják ki a védők között, a Kinizsi védelme ismét lesre akar játszani és leáll. A szegedi csatár kapura tör és 16 méterről az eléje futó Szabóba lő. A labda a kapusról bal felé pattan és a támadással együtt futó Rózsavölgyi Lajos 6 méterről az üres kapu közepébe vágja: 1:0 a Szeged javára!” Az Üllői úti oroszlánbarlangban!!!


Az idényzáró bravúros idegenbeli sikere is alátámasztja: a Szegedi Honvéd megérdemelten harcolta ki a bennmaradást!

Ezzel a korábbi NB I-es szegedi labdarúgó, Polyák Gyula vezető edző a játékosaival együtt hatalmas sikert vitt véghez. A délkerületi II. osztályból pár év alatt az NB I-be tornázták föl magukat és az élvonalban is gyökeret vertek! Ezért volt meglepő, hogy Polyák Gyula helyét 1953-tól Kalocsay Géza vette át…

A két utolsó (Diósgyőr, Pécsi VSK) helyére az osztályozók után a Dunaújváros és a Soroksár került. A gólkirály ismét a Barcelona későbbi világsztárja, Kocsis Sándor (Bp. Honvéd) lett 36 góllal.

A Szegedi Honvéd legeredményesebb csatára a 14 gólos Csáki Béla volt, s ezzel a góllövőlista 8. helyén végzett!

Róla egyébként a következő BLOG-sorozatunkban egy igencsak megdöbbentő, szinte hihetetlen, de igaz történettel is szolgálunk...

 

Szeretnél még többet megtudni

Szeged 1899-től eredeztetett futball-múltjáról?!

 

Szeged1899 rajongói oldalt és a “120 éves szegedi futballhistória“című könyvet  – a korábbi kiadványainkkal együtt!! – itt éred el:

http://www.szeged1899.hu/webshop.php

A stílszerűen 120 részesre tervezett SZEGED1899 BLOG-história legelső fejezetei pedig az alábbiakra kattintva olvashatók...

(Külön köszönet érte Kisházi Sándor Főszerkesztőnek!! Aki - felsőbb utasításra - már nem hozhatta le a további részeket...Sőt!! Még a korábban leközölt 5.-6. fejezetet is "eltüntette" a web-oldalukról...

Gratula a "függetlenségükhöz"!!! Khmmm... De a www.szeged1899.hu rajongói portálunk viszont ezután is ezt fogja tenni!!!): Ergo, egytől egyig leközölni és hitelesen tájékoztatni a szurkolókat... Ez az IGAZI függetlenség!

https://szeged365.hu/2020/07/26/120-futballevunk-120-reszben-archiv-fotoinkon-1-resz/

https://szeged365.hu/2020/08/08/120-futballevunk-120-reszben-archiv-fotokon-2-resz/

https://szeged365.hu/2020/08/22/120-futballevunk-120-reszben-archiv-fotokon-3-resz/

https://szeged365.hu/2020/09/06/120-futballevunk-120-reszben-archiv-fotoinkon-4-resz/

Az eddigi, összesen már 27 (!!) BLOG-fejezetünket írták ill. segítették:

Vitos György,

a www.szeged1899.hu főszerkesztője,

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitos_Gy%C3%B6rgy ), valamint...

Vitos Gergő (piros mezben a brazil-magyar válogatott, Leandro elleni párharcban, a 2018-as Szeged-Ferencváros tévés-teltházas MK-meccsen, az elmentett tv-közvetítés egyes részletei Hajdú B. István tolmácsolásában:

https://www.tempofradi.hu/2018-ix-22-mk-szegedi-vse-ferencvaros-0-2#more-342741

 

...plusz a rákészüléssel, tudósításokkal együtt:

https://szegedma.hu/2018/09/szvse-ftc-bringaval-a-zold-sasok-ellen

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/magyar-kupa-szegedi-vse-ferencvaros-2659391

sőt, a helyi, még részletesebben: https://szegedma.hu/2018/09/szvse-ferencvaros-15-00-tol-eloben)

...és ifjabb Vitos György (sárga mezben a Csongrád megyei korosztályos válogatottban):

 Forrás: Fotók: szeged365.hu, szegedma.hu, szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2022.11.20.