Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2023/24

időpont:

2024. 04. 14. vasárnap, 17:00

csapatok:

Szeged

x

Szombathelyi Haladás

hátralévő idő:

Mit szeretnének drukkereink a Szeged-CsGA 13. bajnoki idényében (2023 - 24)?!

13 év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra a klub vezetését magyar sportigazgatóval!!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!!
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2012. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu. Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!

Kié is az 1899-től eredeztetett szegedi futballmúlt?!...

2023.05.21.

Ami egyelőre még nem jött létre az MLSZ korábbi elnöke, a hazai és nemzetközi futballporondon egyaránt elismert  dr. Bozóky Imre, a Szeged 2011 Kft., 2019 nyarától a Szeged-Csanád Grosics Akadémia jogi képviselője illetve az FK 1899 Szeged vezetője, dr. Havas Péter közötti 2011-es tárgyalásain, nos, azt 2016 nyarán  Halkó Pál Géza, a Tisza Volánból lett SZEOL SC ügyvezetője elérte Havas Péter FK-s elnöknél, s ezzel két legyet ütött egy csapásra. De van még itt egy kis probléma... Öntsünk már végre tiszta vizet abba a bizonyos pohárba!

kép

 

Ami egyelőre még nem jött létre az MLSZ korábbi elnöke, a hazai és nemzetközi futballporondon egyaránt elismert dr. Bozóky Imre, a Szeged 2011 Kft., 2019 nyarától a Szeged-Csanád Grosics Akadémia jogi képviselője illetve az FK 1899 ügyvédje, dr. Havas Péter közötti 2011-es tárgyalásain, nos, azt 2016 nyarán  Halkó Pál Géza, a Tisza Volánból lett SZEOL SC ügyvezetője elérte Havas Péter FK-s elnöknél, ("Tradícionális címerrel és új mezszponzorral folytatja a SZEOL SC!" - adták hírül lelkesen...), s ezzel - szerintük... -két piaci legyet ütött egy csapásra:

1. A  SZEOL SC-t ( legfrissebb jelentése Szegedi Egységesített Oktatási Labdarúgó Sport Club, amely az 1993-as alapítású Tisza Volánból jött létre egy nyilvánvaló INSZINUÁCIÓVAL és sajnos, sokáig ők voltak a legfőbb ellenzői a "szegedi futball teljeskörű egységesítésének"...) visszavezette a régi SZEOL AK-s (Szegedi Egyetemi és Olajipari Atlétikai Klub) hagyományokhoz, ezáltal nyugodt szívvel, úgynevezett  TRADICIONÁLIS VÁROSI KLUBKÉNT "kalapozhattak"  egyre több szponzor után, így természetesen  még több "csurran-cseppen(hetett) Szeged város vezetésétől is... Azért a múltidős-mód, mert 2019 nyarától Halkóék is bedobták a törülközőt, hisz ténylegesen visszaléptették a harmadosztályból a SZEOL SC 2018-19. évi NB III-ban bronzérmes felnőttcsapatát...

2. De azért még 2016 nyarán a széthúzásban 2010-2019 között élenjáró Halkó Pálék a  "gyökértelen", mindössze alig több, mint fél évtizedes múltra visszatekintő Szeged 2011 vezetőinek, edzőinek a nyakára tették azt a bizonyos kést, hacsak....
....nem állapodnak meg ők  is, a Püspök Úrék is valami hasonló lépésben Havas Péterékkel, de úgy lehet - amint az lentebb olvasható -, hogy sportszakmailag ill. sportjogilag nézve nem is kell már többé megállapodniuk! Nem bizony!!

Csupán lépniük kell(ene) egy merészet az 1899-es szegedi futballtradíciók felé...

Ellenkező esetben a Szeged 2011-nek, újabban már Szeged-Csanád Grosics Akadémiának nem lehet komoly perspektívája a hőn áhított NB I-re, mert jelen állás szerint a püspöki klubnak hiába lett "hatévnyi küszködés" után csodálatos, európai színvonalú pályája ( az oly sokunk által várt "Baróti Lajos-stadion" helyett Szent Gellért Fórum néven...), eddig egyelőre patinás múltja, az immár 125. évében járó szegedi futball-tradíciókkal szemben semmilyen komoly, jövőbe mutató elképzelése sincsen!

Mindezek nélkül pedig (nevezetesen 10 - 12 éves "históriával"...)  a magyar élvonal elérése LEHETETLEN, úgymond HAMVÁBA HOLT, ezáltal  UTÓPISZTIKUS VÁLLALKOZÁS.

Jómagam - több, mint 40 éve szegedi futballkrónikásként...

http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1218
...1980 óta ezért kardoskodtam, sőt, harcoltam, s harcolok napjainkban is a fiaimmal együtt - életünk végéig !!

Érdekes "véletlen", hogy a 2016. július 5-i  szeolos sajtótájékoztató előtt  már hosszú hetek, hónapok óta
éppen ERRŐL SZAVAZTATTAM A SZURKOLÓINKAT:
KAPICSÉK vagy TRADÍCIÓK ?!

http://www.szeged1899.hu/poll_showall.php,  de.......

......sajnos, a Szeged 2011, újabban már Szeged-Csanád Grosics Akadémia vezetőinél (különösen korábban Bánki József ex-sajtófőnöknél, Emődi Sándor vagyonkezelőnél ill. Adem Kapics szlovén-bosnyák-muzulmán sportszakmai igazgatónál) abszolút süket fülekre találtam, legalábbis eddig...

Holott nekik, különösen a két Fradi-kötődésűnek aztán végképp tudniuk kell(ene), a Ferencváros sem volna nemzetközileg is elismert, komoly magyar elitklub az ugyancsak 1899-es alapítási éve, továbbá a "veretes múltjának" elismerése ill. állandó propagálása nélkül!!

Tudták és mégsem léptek ebbe az irányba  semmit sem, mondván, "mi a saját utunkat járjuk"...

Ez bizony, kapitális hiba és természetesen Halkó Pál Gézáék azonnal kihasználták, mihelyst 2016 nyarán feljutottak - életükben először...  -  a profi másodosztályba (hogy aztán onnét 2017-ben dicstelenül és szégyent hozva Szeged városára, megalázottan, úgymond  "tökutolsó 20.-ként" távozzanak)...

Nos, a tervezett vadonatúj  Szeged-Grosics Akadémiás-stadion, a Szegedi Ifjúsági Centrum - végülis Szent Gellért Fórum néven- óriási késéssel ugyan...  -  de 2019 szeptemberéig megépült!

A többször is nagy marketing-fogással beígért Szeged-Lazio stadionavató egyelőre még várat magára...

Ráadásul az eredetileg tervezett 3 milliárdról immár 15, azaz tizenöt milliárdosra bővítve a "Szegedi Ifjúsági Centrum-projektben"! ( Az egyik korábbi összeget azért ideírom: 9.700 millió Ft-os elfogadott beruházási összegről olvashattunk a Magyar Közlöny 2016.december 17-i számában...)

Az pedig végképp biztosra vehető, hogy hasonlót  az NB II-ből sereghajtóként (bizony, 20.-ként...) kizuhanó, majd a 2019 nyarától NB III-as felnőttcsapatát is megszüntető SZEOL SC, az egykori Tisza Volán nem fog tudni építeni a közeljövőben - még a testvéri kapcsolatokra visszavezethető főszponzor, a Halkó Gabriella által fémjelzett Ridikül Magazin segítségével sem...
De az 1899-re eredeztető szegedi futballmúltat - a "régi-új " címerrel -  már megszerezték (legalábbis ideiglenesen, úgymond "meghatározott időre"...)  amivel jelentős erkölcsi előnybe kerültek...

 

 

szeol_cimer

 

 

Amikor korábban Havas Péterrel minderről részletesen is egyeztettem (az összes általa írt e-mail a birtokomban van,  a szerző), a neves ügyvéd váltig azt hangoztatta: a legendás hírű Diósgyőri VTK hűséges szurkolóihoz hasonlóan, ők is (csak és kizárólag!!!) a leendő NB I-es (!!) Szegednek adják majd vissza a dicső, immár 125. születési évében lévő  szegedi futballmúlt nagyszerű jelképeit, ereklyéit!
Amit egyébként a semmiből emeltek magasba még 2005-ben...

Mint látjuk, 2016 nyarán ez korántsem így történt, lelkük rajta...

De azért akadt még itt egy kis probléma...

Öntsünk már végre tiszta vizet abba a bizonyos pohárba!

Tudni illik, a három ominózus jelkép közül csupán a diszkoszvetős címert lehetett jogalappal levédetniük, a másik kettőt viszont nem lehet!

A magyar jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy különféle színeket és évszámokat levédjenek...

S úgymond "kisajátítsanak" akár magánszemélyek, akár sportegyesületek részére!

Nevezetesen sem a kéket (az ég csodálatos színét), sem a feketét (a gyász örök jelképét...) nem lehet és nem is szabad mások elől "elzárni-levédetni", azaz kisajátítani!!

Csakúgy, mint az 1899-es évszámot...

Még a világ legnépszerűbb sportágában, a futballban sem lehet!

Hogy miért is nem ?!

Egyszerű oknál fogva. Nem csupán Szeged  legrégebbi futballklubja, a Szegedi AK (anno Szegedi Kerékpárosok és Testgyakorlók Köre néven) alakult meg hivatalosan az 1899-es esztendőben, hanem pl.  - a teljesség igénye nélkül - a Barcelona, az AC Milan, a Cardiff City, az Eintracht Frankfurt, a Werder Bremen, a Marseille, a Lyon, a bécsi Rapid vagy éppen a Ferencváros és a Vác is.

Ergo: egy másik szegedi futballklub, akár a Szeged 2011 Kft., újabban a legfrissebb alapítási évét a nevéből végképp kitörlő Szeged-Csanád Grosics Akadémia  ugyancsak bármikor és kellő jogalappal fölveheti a "Szeged 1899" nevet (pl. a népszerű "München 1860" szimpatikus történetét tekintve) - a dicső szegedi elődök iránti tisztelet, a soha el nem múló RESPEKT jeléül!!

Ezt tette egyébként nemrég a Nógrádi Tibor megyei fociigazgató által ránk testált szurkolói portálunk is...

Ennek tiltására, megakadályozására nem létezik, egyszerűen nem is létezhet magyar jogszabály!!

Tudta ezt nagyon jól a másik FK-s alapító, dr. Lángi Alajos, hiszen a korábbi cikkem kapcsán ő hívott fel telefonon, majd amikor erre konkrétan rákérdeztem, rögvest kitérő választ adott - mint a dörzsölt és jó ügyvédek általában...

Mindebből markánsan látható, a Szeged 2011, majd sokadik újabb nevén már a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapata a legendás kék-fekete színkombinációt is bátran fölvehette még 2010 nyarán KITE-Szeged néven, majd hivatalos jogutódként,  az új oroszlános címere mellé 2011 nyarán!
Fentiekből következően egyedül a régi diszkoszvetős címert védették le jogalappal  az FK (ügyvéd)vezetői - csak éppen  a valódi sportszakmát tekintve ez merő tévedés!
Magyarul: kapitális baklövés!!!

Sőt, illúzió és szemfényvesztés annak a sporttörténeti ténynek a függvényében, hogy az 1899-es dátum egyáltalán nem kapcsolható össze "vegytisztán" a régi diszkoszvetős címerrel!!

De nézzük csak részleteiben a fölöttébb pikáns helyzetet!

Hát... akkor itt és most tényleg le kell  írnom, hogy történetileg a SZEOL SC név és az 1899-es dátum együtt abszolút nem stimmel, mivel az utóbbi használatára csak a SZAK-kal történő 1977-es egyesülés után a SZEOL AK (amihez a mostani "Tiszavolános SZEOL"-nak sportjogilag és sportszakmailag  abszolút semmi köze, a szerk.) lett jogosult…

A diszkoszvetős címerrel ellátott egyetemi klub, a KEAC-ból alakult SZEAC története viszont csupán 22(!!) évvel később, 1921 nyarán kezdődött, amikor a Kolozsvári Ferencz József Tudományegyetemet Szegedre telepítették az ország gyötrelmekkel teli, "trianoni megcsonkítását" követően...

Akkor alakult meg mint KEAC, azaz “Kitartás Egyetemi Atlétikai Club” néven!!

Ergo a Havas ügyvéd úrék által napjainkban oly bőszen emlegetett diszkoszvetős címer eredeti jogos tulajdonosa - 1921-es alapítási évével együtt!! - az egyetemi klub, a KEAC volt, de sokáig használta a később oly népszerű NB I-es SZEAC  is.

Sporttörténeti tény: ehhez a címerhez az 1899-ben alapított legendás piros-fekete egyesületnek, a SZAK-nak semmi, de tényleg semmi köze sincsen!!!


kép


Vagyis a 2016 nyarán  "elkövetett  FK-s - szeol/tiszavolános múltrendező projekt" egy totális szakmai baklövésen alapult...

Fentiek kapcsán azt kell mondjam, a múltat nem lehet megerőszakolva, önös érdekeink szerint formálva kisajátítani...

Ahhoz legalább ismernünk kell(ene) részleteiben is az eltelt immár 124, kétségtelenül  igencsak szövevényes szegedi futballévünket...

A teljes históriánkat!

Mindezek nélkül a jogi paragrafusok, no meg az ügyvédi praktikák - még merő jó szándékkal leöntve is - bizony, nem sokat, úgymond fabatkát sem érnek...

Ezért is van létjogosultsága a Szeged-Csanád Grosics Akadémia majdani NB I-be jutásánál (örökös respekt a tradíciók előtt!) a "Szeged 1899" elnevezésnek - az 1921-ig visszavezethető diszkoszvetős címertől függetlenül.

E sorok írójának javaslataként az alábbi változatokban:Zárszóként pedig álljon itt két rendkívül fontos citátum...

Nem véletlenül állította egy ókori görög bölcs:


"Aki nem becsüli, értékeli a saját múltját,
az nem értheti meg a JELENT,
és nincsen, nem lehet komoly JÖVŐJE, jövőképe sem..."

Ugyanakkor a világ legnépszerűbb sportágára, a futballra vetítve igencsak helytálló az alábbi megállapítás...

"Az a labdarúgó-klub, amelyik nem vonatkoztatja magát a dicső elődökhöz,
az teljességgel gyökértelen és súlytalan a jelenben,
ezáltal pedig halott, úgymond életképtelen a még szebb, eredményesebb jövőre nézve..."


Remélhetőleg Szeged város elöljárói ill. a regnáló - teljességgel emocionális kötődés nélküli... - Tisza-parti futballvezetők is elgondolkodnak majd végre a fentieken!

Sajnos, addig nem lesz előrelépés, mert az immár 125. évében járó szegedi labdarúgás két legeredménytelenebb évtizede van mögöttünk a XXI. században...

http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1857


Vitos György

Írta: Vitos György
Forrás: Fotók: szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2023.05.21.