Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2022/23

időpont:

2023. 02. 12. vasárnap, 15:00

csapatok:

Szeged

x

Szombathelyi Haladás

hátralévő idő:

Mit szeretnének drukkereink a Szeged-CsGA 10. NB II-es idényében (2022 - 23) ?!

11 év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra a klub vezetését magyar sportigazgatóval!!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!!:
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2012. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu. Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!

Higyisán Zsolt markáns véleménye a szegedi futballról (1. rész)...

2022.10.02.

A napokban érdekes beszélgetéseket folytattam egy olyan fanatikus Tisza-parti drukkerrel, Higyisán Zsolttal (címlap-fotónkon a két legújabb szegedi futball-könyvemmel), akinek éppen 40 éves (!!) szurkolói tapasztalata van az utóbbi évtizedekben mély gödörbe került szegedi labdarúgással kapcsolatban! Megkértem, mondja el a kendőzetlen véleményét az általa ismert focis-múltunkról, a jelen problémáiról és a jövőbeni feladatokról...

Következzék hát egy sokat látott és tapasztalt "Ultra-vezéregyéniség" kőkemény monológja - a jobbítás érdekében!

Higyisán Zsolt nem sokat teketóriázott és rögvest a 40 évvel korábbi legelső - akkoriban még fölöttébb kellemes - szegedi focis-élményeivel kezdte:

- Akkor jöjjön egy kis múltidézés... Tény, hogy amióta meccsre járok, ez úgy tehető az 1980-as évek legelejére...

(Istenem, amikor az NB 1-es SZEOL AK még KK-osztályozót is játszott a szombathelyiekkel, hogy a világhírű, sokszoros BEK(BL)-győztes AC Milan ellen szerepeljen a csodálatos San Siro-ban és a legendás hírű Közép-európai Kupában..... E sorok írója ott volt a pesti Haladás elleni KK-osztályozón is, számos korábbi cikkem erről tanúskodik:
A szerző megjegyzése...)

...egyetlen egy városvezetés sem támogatta úgy az addig is nagymúltú szegedi futballt, mint ahogy azt megérdemelte volna a világ, kétségtelenül messze legnépszerűbb sportága....

Majd nagyot sóhajtva így folytatta:

- Nem tudjuk, miért kaptuk ezt az "áldást", hogy a fantasztikus spílerek, Gruborovics , Kun Lala, Kozma Zoli , Orosházi és Kutasi Laci fémjelezte csapat óta szinte csak szerencsevadászok, léhűtők, szélhámosok pályája lett a szegedi labdarúgás....

Az országban mi vagyunk a rekorderek ebben is: a "legtöbbször nevet változtató csapat"...


Sőt, hazánkban mi "büszkélkedhetünk" a legtöbb börtönbe jutott klubelnökkel is...

Hihetetlen, de igaz... Ennek a mai csapatnak jószerével már nem sok köze van az anno SZEOL AK néven futballozó legendás elődökhöz.... (Mondjuk, Diósgyőrben sincsen, ők is feloszlottak már sokszor, de az ottaniak RAGASZKODNAK A FUTBALL-MÚLTJUKHOZ!! A szerző)

Volt itt azóta Dorozsmáról behozott csapat (Szeged LC a lenti, utolsó NB I-es fotónkon...),


...meg valami "Kite-püspökös-kapicsos-fúziós történet", ami az 1899-től eredeztetett gyökereinktől teljesen elszakított bennünket ...

(Hazánk legmértékadóbb futball-portálja....
https://www.magyarfutball.hu/hu/csapat/1260 illetve a szeged1899.hu rajongói portálunk, mindezek ellenére kitart a végsőkig:

Majd Higyisán Zsolt így folytatta megdöbbentően őszinte monológját:

- Számomra az is borzasztó érzés volt, hogy a szegedi futball nem tudta vagy különböző érdekek miatt...

(Khmmm....A focis tulaj, Kiss-Rigó László Püspök úr iránti baloldali ellenszenv, no meg a "milliós kézilabda-lobbi" ill. Botka László város-vezető fölöttébb kiváló kapcsolata..., nemrég egyik blogunkban erről is írtunk:

...nem is akarta elintézni , hogy a régi helyen, a szegedi futball örökös szentélyében, az 1951-től 2019-ig, 68 (!) évet élt Felső Tisza parti stadionban esetleg egy megújult környezetben tudja fogadni ellenfeleit a szegedi csapat...
Hat és féléves gyulai távollét után - szégyenszemre - ki kellett költözni a város másik végére !!! - zárta múltidézését elkeseredetten Higyisán Zsolt.


S bizony, több ezer fanatikus drukker is hajszálpontosan így gondolja azok közül, akiknek még megadatott az NB I-es meccsekre járás a 25-30.000 (!!!) szurkolót is befogadó legendás hírű Felső Tisza-parti stadionban...

Íme a szerző csodálatos és szívbe markoló emlékei:


Aztán Higyisán Zsolt kőkemény tekintettel a "kapicsos jelenre" váltott...

De ebben sincsen sok köszönet és teljességgel hiányzik a hivatalos honlapjukat betegesen jellemző "minden szép és minden jó panel-szöveg..."

A jelenlegi állapotok?!
- kérdez vissza sokatmondóan... - Khmmm... beszélhetünk itt mi arról, hogy Adem Kapics, immár 11 éve sportigazgató hová hozta, vitte ezt a csapatot, kétszer is harmadosztály - majd másodosztályú szürkeség a tavalyi 4. hely kivételével, de az utóbbi két-három évben nekem azt tűnt fel, hogy egyszer sem említik a legmagasabb osztályt mint alapvető célt, ellentétben azzal, amit sokan mondanak, hogy NB 1-et ígérgetnek !!!

Hááát... nézzétek vissza, hallgassátok meg az ideérkező játékosokat, mindig csak annyit hallunk, hogy megfelel nekik az a cél, amiért küzdeni kell, megtalálták a közös hangot, megtalálták a közös célokat, de Gyuri, egyik szájából és a vezetőség felől sem hangzik el az általad rendszeresen említett legmagasabb osztály!

- Ez így azért nem teljes - vetem közbe és máris adtam "Higyinek" egy kis olvasnivalót:
https://444.hu/foci/2020/06/05/nerb1-a-focimanias-fideszes-szegedi-puspok-nyiltan-kimondta-hogy-a-cel-az-nb1?fbclid=IwAR1Gkj3wt7Yx3SM9iu2JvdexACdgJpk-R_zo-e2IF3TLFqgi7kNT7wcfIbM


De Higyisán Zsolt töretlenül így folytatta:

- Mindig csak azt a választ kapjuk, hogy küzdünk a célért, ami sohasincs megnevezve !!!! (Tény, ez az "officiál portál állandó és rohadtul unalmas panelszövege"..., A szerző)

- Ezt egyébként a csapat átigazolás politikája is megerősíti - folytatta Higyisán -, mert többnyire, sőt, majdnem 100 %-ban csak ingyen igazolható, esetleg "kikölcsönözhető" (saját nevelés a milliárdos akadémián?! nuku...) vagy nagyon minimális pénzért, "bagóért" megszerezhető játékosokat szerződtetnek !!! - zárta monológja "kapicsos részét" Higyisán Zsolt.

Ezt követően a mai szurkolók és a vezetőség kapcsolatáról is beszélt, amit majd a következő részben közlünk a rajongói portálunkon!
Vitos György
(Folytatjuk!)


Forrás: Fotók: Higyisán Zsolt ill. szeged1899.hu
Készült: 2022.10.02.