Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2021/22

időpont:

2022. 05. 22. vasárnap, 17:00

csapatok:

Nyíregyháza

x

Szeged

hátralévő idő:

Mit szeretnének drukkereink a Szeged-CSGA 9. NB II-es idénye alatt (2021-22) ?!

Tíz év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra a klub vezetését magyar sportigazgatóval!!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!!:
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2012. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu. Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!

Kántor Ferenc: A szegedi futballt a vezetőik tették tönkre!

2018.11.15.

A minap egyik mentoromnak, Dudás Tivadar, a legendás SZEOL AK szakosztály-vezetőjének ajánlatára interjút készítettem Kántor Ferenccel (64), az egykori remek és megbízható szegedi  labdarúgóval, majd edzővel, aki nincs különösebben kibékülve a mai magyar, ezen belül a helyi labdarúgással...


Örökös becenevén szólítom a hangulatos kisvendéglőben:


- Tyutyu! Mielőtt bárkinek is nekimennél (úgy, mint "kőkemény hátvéd-korodban"...) beszéljünk a kezdetekről! Foglald össze a fiatalabb generációknak (az idősebbek úgy ismernek, mint a tenyerüket!) eddigi játékos-és edzői pályafutásodat...

- Dióhéjban vagy részletesebben?- kérdez vissza vidáman az örökifjú sportember, majd nevetve hozzáteszi - Mert ha utóbbit kéred, akkor itt ülünk még másnap hajnalban is...
- Maradjunk inkább az előbbinél... Úgy tudom több, mint 500 meccsed van az NB-s bajnokságokban...

- Való igaz!! De ez még semmi...
S Kántor Ferencből valósággal ömlik a szó, nem gyözöm jegyzetelni!
1954. augusztus 12-én Bonyhádon született. Labdarúgó-pályafutását a Szolnoki MÁV-ban kezdte, később játszott az MTK II.-ben, a Szolnoki MTE-ben, a Hódmezővásárhelyi MSE-ben, a Délép SC-ben, majd a SZEOL AK-Délép fúziót követően a SZEOL-Délép SE-ben, s jogutódjában, a Szeged SC-ben is! Később a Szegedi Dózsában, majd a München melletti német amatőrligás Gautingban, végül az Újszentivánban és a Tiszaszigetben. Edzőként dolgozott az Újszentivánnál, a Csanyteleknél, a Tiszaszigetnél, a Sándorfalvánál és az UTC-nél, a Szegedi VSE-nél és technikai vezetőként tevékenykedett Major László edzősége alatt az NB III-as KITE-Szegednél és a Szeged 2011-nél is - amíg Adem Kapics ki nem rúgta...

No, de erről majd később!  Volt  magyar serdülő (Törőcsikkel egy csapatban!)- és vasutas-válogatott is, az NB II-ben (NB I/B-ben) több, mint félezerszer lépett pályára, legalább tízszer volt csapatával dobogón, de – nagy bánatára – egyszer sem sikerült az élvonalba jutnia, így az NB I-es szereplés kimaradt az életéből.... Nem úgy a Magyar Kupa-diadalok, hiszen a 120. éve felé közelító szegedi futball egyik legnagyobb kupa-bravúrját érték el az 1985-86-os idényben kiharcolt bronzérmükkel!  Öt fordulót hibátlanul abszolváltak NB II-esként a Mezőhegyes, az SZVSE, a Baja, majd az NB I-es 4. helyezett Zalaegeszeg kiverésével, sőt, a győri 2-1-es sikerükkel már a későbbi győztes Vasas ellen készülhettek a Felső Tisza-parti stadion "pockosán"! ( A télies idő miatt a sok nagy csatát megélt centerpálya alkalmatlan volt a játékra... S ez lett az értékes archív fotómon látható legendás nevekből álló, akkori Szeged (SZEOL AK, SZEOL-Délép, majd Szeged SC) veszte: szinte "belefulladtak" a havas-latyakos MNK-elődöntő sarába... Mint később kiderült a Vasas még a Fradit is megverte a fináléban, így Kántorék bronzérmet kaptak, ami azóta sem sikerült szegedi csapatnak!)Az MK-bronzérmes Szeged fotója - részletes képaláírással együtt - természetesen benne lesz a most készülő "120 éves Szegedi Futballhistória(1899-2019)" c. kötetemben is!

Trénerként Szalai Istvánnal együtt az Újszentivánnal megnyerte a megyeegyet (1996), a Sándorfalvával bronzérmes lett, a Tiszasziget edzőjeként pedig egy ezüstérmet őriz. Az SZVSE-t kiesőhelyről hozta föl a megyeegyes élmezőnybe, míg a KITE-Szegednél technikai vezetőként - Bakai Csabával, Major Laciékkal, Nógrádi Tiborékkal, Bozóky Imréékkel, s nem utolsó sorban a Püspök úrék támogatásával - ők rakták le - a "semmiből" harmadosztályú ezüstéremmel - a leendő NB II-es Szeged 2011 alapjait! Ez ugye, fájó pont az életében... Miért is?!

– A futball mindig az életemet jelentette – árulta el a „Tyutyu" becenévre hallgató sportember, aki késöbb vendéglátósként kereste a kenyerét, de ma már nyugdíjas – Fogalmam sincs, mi lett volna belőlem foci nélkül.

Soha nem csalódtam benne, csakis örömet jelentett maga a játék! A csalódásokat a körülöttük forgolódó-ügyeskedő, a feladataikra alkalmatlan "megélhetési vezetők" jelentették... Nem véletlen, hogy később, a nemrég váratlanul elhunyt Szalai „Dzsínó" hívó szavára is, másokkal egyetemben, azonnal igent mondtam! Büszke vagyok, hogy tagja lehettem és lehetek a Szeged öregfiúk-csapatának! Jó kis közösségekben tudunk focizni és fehér asztal mellett nosztalgiázni - mondja elérzékenyülve.

A patinás múltú szegedi futballért különösen fáj a szíve. Nagyon szomorú, hogy a Tisza-parti nagyvárosban még most is az NB III jelenti a csúcsot... S immár közel 20 éve várunk - ígéretekkel elhalmozva - a sorrendben 52. NB I-es megmérettetésünkre!


- De hát mi ennek az oka?! - kérdem sokadszor a régi nagy szegedi futball-legendákat, edzőket, játékosokat bemutató rendkívül nagy népszerűségnek örvendő cikksorozatomban!

S a válaszok alapján tényleg megerősítést nyer az örök érvényű tézis: fejétől bűzlik a hal, no meg a szegedi futball...

– Hogy kinek a felelőssége ez?! - kérdez vissza, majd kapásból válaszol - Mindenkié!! Megvan a maga része benne a város- és sportvezetésnek, az edzőknek és maguknak a játékosoknak is.

De... "a legnagyobb szelet a sikertelenség tortájából a megélhetési embereket" illeti! Sajnos, azt kell mondjam, a szegedi futballt a vezetőik tették tönkre!!

- Névszerint mondanál néhányat?!- teszem föl a tipikus oknyomozó riporteri kérdést, ám tapasztalataim szerint ilyenkor tízből kilencen azonnal visszakoznak (ilyen-olyan vélt vagy valós oknál fogva "berezelnek"...) és a tipikus "panelt" válaszolják... Nos, Kántor Ferenc nem ilyen: ő az az "egy a tízből"!

- Természetesen mondanék, hisz ismersz...- mondja mosolyogva a kőkemény sportember, majd a poén kedvéért megjegyzi - Olyan vagyok, mint a szegedi krónikás...ami a szívemen, az a számon: s ez már régóta nyomja a szívemet-lelkemet, így hát elmondom! Egyrészt a "Tisza Volános-vonal" dugult be azzal, hogy Halkó Pálék közel tíz éve nem voltak hajlandók a Püspök úrékkal megegyezni, akik akkoriban még "szeviépes irányítás" alatt mozogtak...De többször is ajtót mutattak a püspök képviselőinek, holott jól tudták: nem lesz mögöttük anyagi és infrastrukturális háttér a közeljövőben sem... Hatalmi harcukkal, az erők buta szétforgácsolásával saját magukat lökték be a mély gödörbe... Ide vezet az állandó széthúzás és a megalomániás önzőség, a pitiánerség! Így a volánosok elérték azt, hogy a közeljövőben nem tudnának megfelelni az élvonal vagy akár a másodosztály követelményeinek - már ami a felnőttcsapatukat illeti...

- S a reményteljes ifjúsági, serdülőcsapataik? - vetem közbe.

- Ők meg pláne nem tudnak tovább fejlődni, hisz maholnap nem lesz már pályájuk sem, utazhatnak Algyőre, Mórahalomra vagy "mittudomén" hová...A fiatalok így lemorzsolódnak, mert nincs bennük az a fanatikus akarat és foci iránti alázat, ami bennünk még megvolt - tisztelet a szűk kivételnek! Másrészt pedig... - s ennél a pontnál hirtelen megállt, erőt vett magán, majd így folytatta:

- A Szeged 2011-es korszaknak mi "ágyaztunk meg" azzal, hogy megalakítottuk Bakai Csabával, Bozóky Imrével, Nógrádi Tiborral, Tanács Attilával és több kiváló sportemberrel a semmiből a KITE-Szegedet még 2010 nyarán... Engem Bakai Csaba vitt a csapathoz technikai vezetőnek. Kiváló közösséget szerveztünk egykori Szeged SC-s csapattársam, Major Laci edzősége mellett és színújoncként ezüstérmesként végeztünk az NB III-ban!  A helyi rivális Tisza Volánt (akiknek semmi közük a régi SZEOL AK-hoz, újabban mégis ilyen néven szerepelnek, de a két SZEOL-mozaikszó is homlokegyenest más jelentéssel bír... - teszi hozzá nevetve, majd így folytatja), szóval a volánosokat 5-1-re és 3-0-ra jól elvertük, mire Halkó Pál bosszúból ki akart tiltani bennünket még a Felső Tisza-parti stadionból is, holott ez soha nem volt az ő tulajdonuk...Nekik még egy saját "kutyaóljuk" sem lesz, nemhogy stadion...


Ettől függetlenül a KITE-Szegedből lett Szeged 2011, majd  Szeged-Grosics Akadémia máris sokkal többre vitte, mint az 1993-ban alakult Tisza Volán! Legalábbis felnőtt szinten!  Sajnos, az is igaz, hogy ez a Szeged 2011 a kezdeti lendület után - már nélkülem és az alapítók nélkül - erősen visszaesett és szerintem ennek a folyamatnak a szlovén Adem Kapics az egyetlen rákfenéje!

- Említetted, hogy Téged is kirúgott...

- Ahogy hallom, az elmúlt években nem én voltam az első és az utolsó általa eltávolított személy...az az igazság, hogy rengeteg értékes embert veszített el a püspöki klub Szegeden és Gyulán is Adem Kapics miatt... Az én "kirúgásom" 2011 őszén teljesen váratlanul ért, hisz minden előzmény nélkül a "nem érteni mágyár" (ez a derék szlovén kedvenc szavajárása...)  behivatott az irodájába és negyedórán keresztül összefüggéstelenül beszélt mindenről nekem úgy, hogy tényleg nem értettem semmit... Ekkor nyitott be Bozóky Imre barátom, akitől megkérdeztem: Imre, mit akar Adem?! Ki akar rúgni?! Mire ő azt válaszolta: Sajnos, igen...

Hát ennyi volt és nem több. Azóta csak az újságokból figyelem a csapat szereplését, ami az utóbbi  években egyértelműen leszereplést jelent... Hiába a püspöki jószándék, az adófizetők pénzéből épített méregdrága szegedi stadion (amit persze, az ifjúság érdekében magam is indokoltnak tartok!) ha nincsen meg  Adem Kapicsékban a kellő szakmai és vezetői gyakorlat, ráadásul még az emocionális kötődésük sincs meg Szegedhez...

Sajnos, így a nemsokára jubiláló szegedi futball nem sok jóban részesülhet a következő években... - zárta rezignáltan és kőkemény őszinteséggel nyilatkozatát Kántor Ferenc, a szegedi futball egyik "örökös legendája".

Mit lehet a fentiekhez hozzátenni?! Örök optimista lévén szívből kívánom, hogy cáfolják meg a fentieket az erre illetékesek és ha mégsem sikerül: legfeljebb hozunk egy újabb edzőt Brazíliából vagy Spanyolországból...

Vitos György


Készült: 2018.11.15.