Szeged 1899


Mi legyen a 125. éve felé közelítő szegedi futball sorsa?!

Tíz év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra Szeged-CSGA szakmai vezetését magyarokkal!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!
email:
szeged121ev@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

120 futballévünk, 120 részben - archív fotóinkon (27.)

2020.05.17.

Több, mint 120 szegedi futballévünket felölelő - időutazásunk előző, 26. részében külön kihangsúlyoztuk: az 1952-53-as Szegedi Honvéd legeredményesebb támadó csatáráról, Csáki Béláról (címlapfotónkon) a következő részben egy igencsak megdöbbentő, mai szemmel nézve hihetetlen, de igaz történettel is szolgálunk! Következzék hát Csáki Béla fantasztikus vállalása...


 

Ki is volt hát Csáki Béla?!

Az igazi őserőt képviselő középcsatár pályafutása Kiskundorozsmán kezdődött 1945-ben és 15-16 évesen már a felnőttcsapatban játszott!

Aztán 1947-ben - 17 évesen! - a Szegedi MTE-hez igazolt, amely egy évvel később fuzionált az NB I-es Szegedi AK-val, így máris az élvonalban szerepelhetett!

Majd a Felső Tisza-parti stadionba, a Szegedi Honvédhez került a Szegedi Petőfi (a legendás SZAK sokadik neve...) élvonalbeli búcsúját követően (1951 végén - 1952 elején), ahol 1953. december 6-áig termelte szinte futószalagon a gólokat (az 1953-as pontvadászatról majd a következő, 28. részben részletesen is beszámolunk, A szerk.)!

Az 1953-as Honvéd-megszüntetést követően pedig az ugyancsak NB I-es Szegedi Haladásban játszott befejező csatárként - egészen 1954 végéig!

Ezután több első osztályú csapat is megkereste az akkoriban már fölöttébb népszerű "Lavórt" (ez volt Csáki legendás beceneve!), ő végül az SBTC gárdáját - a magyar vidék egyik akkori legjobb csapatát! -  választotta 1955 elején. Abban a legendás salgótarjáni együttesben fejezte be - 300 élvonalbeli mérkőzéssel ill. 100 első osztályú góllal a háta mögött - csodálatos és rendkívül tanulságos pályafutását.

Annyira szerette Szegedet, hogy amikor a későbbi - ugyancsak kiváló erőkből álló - Hajós Imre, Nemes István, Portörő Gábor által fémjelzett SZEAC csapatával találkozott a Salgótarjáni BTC – egy meccs kivételével... – nem lépett pályára. Azon a bizonyos szegedi találkozón viszont, 1960. március 13-án a Nógrád megyeiek az ő mesterhármasával nyertek 3:0-ra...

S a 15.000 fanatikus szegedi drukker előtt ( 8 ezres befogadó képességű és manapság rendre "fél-vagy negyedházas" Szent Gellért Fórum szereplői, figyelem!, A szerk.) lejátszott vidéki NB I-es derbi  után azonnal bocsánatot kért a szegediektől. Hát ilyen kiváló sportember volt Csáki Béla. De ez még nem minden...

Történt ugyanis, hogy 1953. október 25-én a Szegedi Honvéd Csáki Béla ill. Machos Ferenc parádés góljaival 2:0 arányú bravúr-győzelmet aratott Salgótarjánban!

A csapat hazatérte után a szenzációs diadalt a kelleténél tovább ünneplő szegedi középcsatár az éjszakai órákban a Kálvária téri villamos sínek mentén tért nyugovóra... S a remízbe tartó villamos olyannyira összeroncsolta a sokszoros "B"-ill. utánpótlás válogatott támadó jobb karját, hogy a kizárólagos műtéti megoldást - az amputálás jelentette...

Akkoriban az olimpiai bajnok "Magyar Aranycsapat"(lenti fotónkon középen Grosics Gyula mellett Puskás Ferenc!) már javában készült az Anglia elleni londoni "Évszázad meccsére", ám szinte valamennyien egymásnak adták a kilincset Csáki Béla Rókusi kórházbeli betegágyánál...

A világ akkori legjobb játékosa, Puskás Ferenc amolyan "puskásöcsisen" biztatta örökös barátját, Csáki Bélát:
- Ne búsulj, Lavór... Hisz nem a lábadat vágta le a villamos!! Legalább ezután kevesebbet kezezel... Meglásd, ott folytatod, ahol az SBTC ellen, Tarjánban abbahagytad!!

image.png

Így aztán az immár félkarú csatár november közepén újra játékra jelentkezett dr. Kalocsay Gézánál, a Szegedi Honvéd akkori mesterénél. Jóval később, már a '90-es évek elején a 2006 tavaszán, 75 évesen elhunyt Csáki Béla így emlékezett vissza az akkori gyötrelmes időszakra:

- Bizony, a műtétet követő első edzések előtt úgy izgultam, mintha az ifiből kerültem volna Rózsavölgyi Lajosék, Machos Feriék közé... Aztán kiderült, hogy még mindig tudok futni, fejelni, cselezni! A gyakorlások végén rendre megkértem két remek kapusunkat, Palotai Janit és Mészáros Karcsit, hogy túlórázzanak velem! Fölváltva álltak a háló elé, én meg 25-30 méterről bombáztam a kapujukat, órákon át... S a gólok HITET adtak az újrakezdéshez...


Így ma már szenzációs sporttörténeti tény, hogy 1953. december 6-án, az akkori NB I-es idényzárón 6 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Honvéd ill. az Újpest (akkor Bp. Dózsa) örökös rangadójára, de különösen Csáki Béla visszatérésére...

Szeged városának színeiben, azaz a kék-sárga szerelésben pompázó hazaiak fantasztikus játékkal 4:1-re verték a világklasszis Szusza Ferenccel (harmadik fotónkon) felálló újpestieket!!


Íme az örökre emlékezetes Tisza-parti összecsapás jegyzőkönyve:

Szegedi Honvéd–Bp. Dózsa 4:1 (0:1)!!!

Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 6.000 néző. Vezette Szigeti.

A gólok sorát az esélyesebb újpestiek nyitották meg, Szusza átadását Aspirány értékesítette. Szünet után viszont a Tisza-partiak hatalmas erővel támadtak, és 9 (!) perc leforgása alatt a visszatérő Csáki Béla (2), továbbá  Cziráki József és Machos Ferenc révén egymás után négy gólt szereztek! Így a szegediek egy bajnokságban két alkalommal is 4:1 arányban gázolták le az akkoriban mindig bajnokesélyes újpestieket!

De nem utolsósorban: a hosszú hetekig súlyos kétségek között hánykolódó Csáki Béla végleg csatát nyert, sportemberi tartásból és akaratból jelesre vizsgázott!
Vitos György
(Folytatjuk!)


Forrás: Fotók: szeged1899.hu, magyarfutball.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.05.17.