Szeged 1899


Mi legyen a 125. éve felé közelítő szegedi futball sorsa?!

Tíz év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra Szeged-CSGA szakmai vezetését magyarokkal!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!
email:
szeged121ev@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

120 futballévünk, 120 részben - archív fotóinkon (17.)

2020.02.14.

120 éves szegedi futballtörténeti időutazásunkban már a XX. század '30-'40-es éveinek legstabilabb vidéki csapatánál, a Szeged FC-nél, majd a Szeged AK-nál járunk... S egy olyan fantasztikus - a bajnok-és kuparekorder Ferencváros elleni - 5:0-ás bajnoki eredménynél (címlapfotónkon), mellyel - a DVSC és a Szeged mellett - nem sok vidéki klub dicsekedhet...


Az 1941/1942-es, a sorrendben 15. első osztályú szegedi idény is fantasztikus Tisza-parti eredményeket hozott: a bajnok Ferencvárost ősszel idegenben 3:2-re, majd tavasszal 5:0-ra (!!!) vertük Kalmár György mesternégyesével ill. Báló Ferenc góljaival, íme a korabeli újságcikkek a "TempóFradi!" kiváló honlapjáról:

Majd 1942 tavaszán következett a bajnoki címvédő Ferencváros számára az igazi "feketeleves" ( a szenzációs tudósítás a címlapfotónkon, míg a csodálatos siker legfontosabb adatai lentebb olvashatók!):

A Fradit 5:0-ra legyőző Szeged csapata. Állnak, balról: Gyuris János, Kalmár György, Harangozó Sándor, Toldi Géza, Kis-Kalkusz Károly, Báló Ferenc, Tóth György kapus. Guggolnak: Bognár Kálmán,, Baróti Lajos, Lakat Károly és Szabó Lajos.


Ez a szegedi "aranycsapat" számos nagy diadalt aratott akkoriban, hiszen...(alig győzöm elővenni a sikereiktől duzzadó vaskos régi albumokat!)...

...nyertek például 9:2-re ( a szerb Vojvodina Novi Sad legendás magyar elődje, az Újvidéki AC ellen), 8:1-re (a Kolozsvár, a mai CFR Cluj "úttörői" ill. a tavaly centenáriumát ünneplő és újfent az NB III-ba igyekvő Szegedi Vasutas SE, a ma is népszerű SZVSE ellen!!).

De 8:0-ra "agyonverték" az akkori NB I-es Bp. Lampart együttesét, míg a szintén fővárosi Bp. MÁVAG-ot "csak" 6:2-re ill. a manapság is NB I-ben vitézkedő Diósgyőrt 6:4-re lépték le! Rögvest aláhúzandó:  a fenti csodálatra méltó szegedi diadalok az NB I-ben - figyelem "megélhetési focivezetők": Adem Kapicsék, Halkó Pálék!! - és nem az NB III-ban születtek...

 

 

Ami viszont a legfontosabb: a Szeged AK 95 (!) gólt rúgva az előző évi bronzérem után az NB I negyedik helyén végzett 40 ponttal, de játékerejüket tekintve akár a bajnoki címet is megszerezhették volna a Tisza-partiak!

 

Az eddigi egyetlen szegedi NB I-es gólkirályról, Kalmár Györgyről pedig az összes fontos részletet, sztorit, adatot elolvashatjuk a korábban kiadott sporttörténeti könyveimben! Íme néhány kuriózum a legendás "Gyusza Bá" humoros visszaemlékezéseiből és csodálatos hagyatékából, melyeket egytől egyig e sorok írójára testált:

- A Fradi elleni 5:0-ás meccsünkön szerzett "mesteri négyesemről" való igaz, hosszú órákig tudnék mesélni...- kacsintott rám ilyenkor vidáman a '70-es,'80-as években a szegedi Centrum Áruházban totót-lottót árusító Kalmár György (archív fotónkon Szeged eddigi egyetlen NB I-es gólkirálya!) - és...tényleg órákig mesélt, kiszínezve, elém tárva minden apró részletet.


Íme az egyik: - Polgár "Drumi", a Fradi válogatott középhátvédje 20 méterről visszapasszolt egy labdát kapusának, Csikósnak. A hazaadás egy kicsit rövidre sikerült, így elrobogtam Polgár mellett és a kétségbeesetten kifutó hálóőrt is kicselezve a kapuba gurítottam a labdát! Részemről élvezet volt hallgatni, ahogyan megállás nélkül szidták egymást...

Arra a kérdésemre, "hogyan is lett gólkirály?", nekem sokszor és sokféleképpen válaszolt...

Íme az egyik frappáns "Kalmár-megfogalmazás":

- Elsőként a csapattársaimnak köszönhettem... Másodszor: soha nem ismertem elveszett labdát! Állandóan szívvel-lélekkel játszva mentem bele a meccsekbe, aztán a gólok is jöttek szép sorjában... - mondta ilyenkor mosolyogva és szerényen.

"Az élvonalbeli 35 gólos elsőséghez pedig már "csak" egy erőszakos, jól fejelő, minden idegszálával gólratörő, vérbeli befejező középcsatár kellett..."- tette hozzá mindig e sorok írója.

Vitos György

(Folytatjuk!)


Forrás: Fotók: tempofradi.hu, szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.02.14.