Szeged 1899


Mi legyen a 125. éve felé közelítő szegedi futball sorsa?!

Tíz év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra Szeged-CSGA szakmai vezetését magyarokkal!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!
email:
szeged121ev@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

120 futballévünk, 120 részben - archív fotóinkon (16.)

2020.02.11.

Napjaink rendkívül silány fociéveit tekintve igazi felüdülésként hat a 120 részes futballtörténeti cikksorozatomban tett időutazásunk! Ezúttal már a XX. század negyvenes éveinek elején járunk, amikor Szeged legjobb labdarúgócsapata rendszeresen a bajnoki címért ill. dobogós helyezésekért küzdött ( no, nem az NB III-ban, mint a mai "kapicsi érában", hanem az első osztályban!!) és nem mellesleg seregnyi szegedi válogatott mellett még NB I-es gólkirályt (Kalmár György a címlapfotónkon!) is adott a magyar labdarúgásnak...Az 1939-40. évi NB I-es 4. helyezést követően egy idénnyel később, 1940/1941-ben már az eddigi legnagyobb szegedi bajnoki sikert jegyezhettük föl az NB I-ben!!!

Az az évad volt az immár 121. évében (!) járó szegedi labdarúgás  egyik csodálatra méltó emléke, számtalan kiváló eredménnyel és egyéni teljesítménnyel "fűszerezve".

Elég csupán arra utalni, hogy az immár 30-szoros bajnok és ugyancsak nagy fölénnyel kuparekorder Ferencvárost is alaposan elverték a Tisza-partiak (pl. 5:0-ára, többször 3:0-ra vagy éppen 6:3-ra...) , gyakran még oda-vissza is!

 

1940/1941-ben tehát az eddigi legnagyobb bajnoki sikert, az NB I-es bronzérmet jegyezhették föl a krónikások!

Summázva: az az évad volt az immár 121 éves (!) múltra visszatekintő szegedi labdarúgás máig is legjobb NB I-es helyezése, hiszen 3. lett Szeged proficsapata a legjobbak között, megelőzvén pl. a Kispest, a Diósgyőr, a Csepel, a Szolnoki MÁV, a Salgótarjáni BTC és a Szombathelyi Haladás legjobbjait!

 

Akkoriban ez volt legtöbbször a híres "paprikamezesek" összeállítása: Tóth György – Szabó Lajos (az unokája, Szabó Tamás rövidesen interjút ad rajongói portálunknak!!), Raffai – Ladányi, Baróti Lajos (lenti fotónkon az ugyancsak sokszoros válogatott szegedi kapussal, Tóth Györggyel együtt!), Bertók – BognárKisutzky, Kalmár György, Mester, Nagy Antal.


Játszott még a “szögedi bronzos csapatban”:

Polyák Gyula, a majdani kiváló szegedi tréner, valamint MarosiLukácsHarangozóTörök és Lakat Károly, a későbbi olimpiai bajnok mesteredző is!

A szegedi oroszlánbarlangban, az újszegedi SZAK-pályán szinte mindenki elvérzett, így a bajnok Ferencváros is, miután Kalmár György, Nagy Antal és Mester góljaival 3:2-re elvertük a világhírű, vb-ezüstérmesekkel (Lázár Gyula, Sárosi György, Polgár Gyula) kiálló zöldeket!


Íme az akkori NB I-es Szeged-Fradi rangadó egyik jellemző pillanata az értékes Képes Sport-gyűjteményemből:

 

S ez volt az 1940-41. évi NB I élcsoportja:

1. Ferencváros 45,

2. Újpest 34,

3. SZEGED AK 32 ponttal.

Mint látható, csupán két apró pontocskára voltunk a Fradihoz hasonlóan ugyancsak világhírű, akkoriban már Bajnokok Tornája-első ill. kétszeres KK-győztes Újpesttől - a bajnoki ezüstéremtől....

Vitos György

(Folytatjuk!)


Forrás: Fotók: http://www.tempofradi.hu/1941-vi-15-szeged-ferencvaros-32#more-142772 továbbá szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumá
Készült: 2020.02.11.