Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2019/20

időpont:

2019. 12. 08. vasárnap, 13:00

csapatok:

Budafok

x

Szeged

hátralévő idő:

Mi várható a Szeged-GA hetedik NB II-es idényében (2019-20)?!

Előttünk a kaposvári példa: újoncként is feljutás az NB I-be!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más!
Legalább a 17. hely, így sikerül a bentmaradás!
Az utolsók közt végzünk, harmadszor zuhan ki a Kapics-alakulat..
email:
szeged1899@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Ács Ottó: A szegedi lelátó az FC Szeged 2005-ös megszűnése óta beteg...

2019.07.24.

A szombati Felső Tiszapartis-stadionbúcsúztatón ill. ezt követően nagyon sokan mondták el úgymond "húsbavágó" őszinteséggel az immár 120 éves szegedi labdarúgással kapcsolatos kendőzetlen véleményüket! Az egyik legmeghökkentőbb megnyilvánulás Ács Ottóhoz (címlapfotónkon egy emlékezetes derbin), az egyik híres itteni ultra-vezérhez kapcsolódik...Ég veled Felső Tisza-parti Stadion ! Vége ! Elvettek tőlünk egy darabot ! Elvették az életünkből azt, ami annyira fontos volt ! Az emlékeinket ! Mert volt jónéhány osztalyváltás, lecsukott klubvezetők, fúziók, stb...de ez mind a miénk volt ! Bár a Fradinál is Albert nevét úgy dobták a kukába, mintha nem is lett volna... Elvették, mert a pénz ezt diktálta ! Jön majd a Pick meg az uszoda ! De nekik Újszegeden van a helyük... Ez nekünk volt itt, és most elvették tőlünk ! A történelemből már tudjuk, mi vár azokra, akiktől a múltjukat vették el...

Hozzászólások
 • György Vitos
  György Vitos Tökéletesen igazad van Zsolti, főként ebben:" A történelemből már tudjuk mi vár azokra, akiktől a múltjukat vették el ....." Jómagam szegedi krónikásként és a szombati stadionbúcsún seregnyi futball-legendánkkal (Kozma Zoltán, Kutasi László, Kozma György, dr. Kováts Gábor, Dóra János, Kemenes Zoltán, Wenner Vilmos), egykori ill. mai kiváló edzőkkel (dr. Ormándi János, Polgár Gábor, Vágó Mihály), valamint fanatikus drukkereinkkel (róluk lentebb!) beszélve - ezt soha nem fogjuk hagyni!! :)
 • György Vitos
  György Vitos A fentiek mellett rengeteg fanatikus szurkolóval (Érdi Zsolt, Császár Gyula, Mészáros Sándor, Láng Béla, Dancsó Gyula, Fodor Imre, Márki Ferenc, Makai Árpi és a többiek!) beszélhettem az új könyvem megjelenése kapcsán is, s biztosan állíthatom: az az ERŐ, EMOCIONÁLIS KÖTŐDÉS, amit ők képviselnek, még nagyon sokáig életben fogja tartani az immár 120 éves fennállását ünneplő szegedi futballt! :) Voltak persze, olyanok, akik bojkottálni fogják a vadonatúj stadiont, de ők az elenyésző kisebbség(...), akik sajnos, "két szék között majd a pad alá esnek"... Tőlük függetlenül még tömegek fognak járni a Szent Gellért Fórumba, de csakis akkor... ...ha lesz újra Szegednek ütőképes és túlnyomórészt saját nevelésű fiatalokból álló proficsapata!! A szeol-volános Halkóék már kiestek ebből a lehetőségből, de Kapicsék is kizúgnak, elsöpri őket a népharag, ha nem tudnak ténylegesen is jobbnál jobb eredményeket produkálni... Minden "megélhetési vezetőnek" tudomásul kell vennie: az igazi profifutball a közönségért kell, hogy létezzen!!! Mivel Beszédes Sándor (a Szeged legutóbbi, 1999-2000. évi NB I-es csapatának pályaedzője) szerint a világ legnépszerűbb sportja egy szórakoztató iparág, s akik benne élnek, úgyis kell cselekedniük - a nap 24 órájában!!
  • Keresztúri János
   Keresztúri János Gyuri! 
   Ezt hogy lehet belevinni a 120 éves szegedi labdarúgás múltjába? 

   “Részlet a mai Délmagyar internetes oldaláról: 
   ... “És ekkor értünk a csodához: a futballstadionhoz. Háromfajta szék sorakozik, illetve inkább hullámzik a lelátón. Minden színnek funkciója van: a kék a Tiszát, a zöld a Ferencváros családiasságát, eszmeiségét, a fekete pedig az NB II-be frissen feljutott Szeged–Csanád Grosics Akadémia névadóját, Grosics Gyulát, a Fekete Párducot szimbolizálja”... 
   ... “ A lelátó alatt egy fanshop is működik majd, illetve két Grosics-szobor lesz a területen, az egyik a Dorozsmai úti be­­járatnál, egy pedig a stadion tövében”...”

   Csak én nem értem azt, hogy mi köze ezeknek Szegedhez?!
  • Hegedűs Gábor
   Hegedűs Gábor Keresztúri János Sándor Csikar a Móravárosból indult, tökéletes név választás lett volna. Persze annak is örüljünk, hogy nem az ősfradista Babatünde Fatusiról kapta a nevét a stadion... :)
  • Zsolt Higyisán
   Zsolt Higyisán Keresztúri János ! Imádom a Fradit, de semmi köze Szegednek hozzá, ahogy egy tatabányai legendához sem ! Teljesen igazad van !
  • György Vitos
   György Vitos Keresztúri János SOK MINDENBEN IGAZAD VAN KEKE BARÁTOM és Neked is Higyisán Zsolti!!!  Olvassátok csak el a most megjelent jubileumi könyvemet, melyben "húsbavágó" őszinteséggel leírtam az ezzel kapcsolatos véleményemet, de...
   Két dolgot ajánlanék a figyelmetekbe...
   (Citátum a legfrissebb publicisztikámból:)
   1. "Kétségtelen tény, ha nincs a Kiss-Rigó László által vezetett Szeged-Csanád Egyházmegye mintegy 15 milliárdos, főként állami támogatásból szerzett infrastrukturális beruházása, az ország 3. legnagyobb városának botrányos stadion-helyzete még napjainkban, a XXI. század második évtizedében is az "albán kecskepásztorok színvonalán" mozogna..."
   Remélem, ezzel nem szálltok vitába... :)
   2. Keke! Épp az egyik főnököd, Havas Peti követett el úgymond óriási baklövést azzal, amikor pár éve az FK-s diszkoszvetős címert (khmmm...az 1899-es alakulással együtt...) a "halkós szeol-volánnak", vagyis az 1993-94-ben alapított Tisza Volán Focisulinak adta kölcsön, holott... ...rengeteg nekem írt emailjében többször is kihangsúlyozta: a 2005-ben a "semmiből magunkhoz vett" szegedi futballmúltat "kizárólag az NB I-be felkerülő, leendő szegedi klubnak adjuk majd oda!!"     Lelke rajta.   http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=965
   Khmmm... Halkóék eddigi egyetlen (és sokunkat megdöbbentő NB III-as visszalépésük miatt most már utolsó) NB II-es idényükben betonbiztos sereghajtóként, azaz 20.-ként végezve szégyent hoztak a városra, az igazi profifutballt régóta igénylő szegedi szurkolókra...
   Tudom-tudom Keke, mert jól ismerlek, erre azonnal replikázol majd:  "És Kapicsék?! Ők rászolgáltak?!" Jogos a kérdés. Bőven meg is kapták független rajongói portálunktól, az ott rendszeresen véleményt formáló fanatikus szurkolóinktól ill. a régi futball-legendáinktól a kőkemény bírálatokat az elmúlt öt silány évükért... Persze, hogy erre megorroltak ránk alaposan (Halkó is, ki pert veszített velem szemben, plusz Havas P. is sértődött képet vág állandóan...), de ez minket abszolút nem érdekel, mert a kritikáink teljességgel jogosak voltak!
   Zárszóként pedig Keke Barátom (hisz a korábbi könyveimet is úgy vittétek, mint a cukrot :))...tetszik, nem tetszik ( épp ezt mondtam szombaton a fölöslegesen hőbörgő FK-s kopasz Karcsinak is):
   a mostani NB II-es Szeged-CSGA áll a legközelebb ahhoz, hogy a 120 éves múltját idén ünneplő szegedi futball - kereken 20, azaz húsz nyomorúságos idény után... - ismét az NB I-be kerülhessen, egy vadonatúj stadionban! A nagyszerű elődök eredményeit is figyelembe véve: sorrendben már 52. alkalommal!!!

   Próbálj Te is néhány szurkolótársaddal együtt pozitívabban gondolkodni (mint pl. Ács Otiék, Érdi Zsolték, a Huzrik-tesók vagy Márta Geriék!), mert a "mély-negatív magatartás" nem visz előre, csak a "megyekettőbe"...   • Egyébiránt közszereplőknek vállalniuk kell(ene) a szurkolói negatív véleményeket is - nemcsak a dícséreteket...:)


  • De ami még ennél is fontosabb!
  • Tudomásom szerint a szegedi alközpont létrejöttével - a "halkós szeol-volánt" kivéve - többek között az SZVSE és az FK 1899 Szeged (!!) is beállt a "fiókcsapatok" sorába, az NB II-es Szeged-CSGA mögé (ergo az oly féltve őrzött múltat nem a "halkós volánnak", hanem nekik kell átadnotok úgy, ahogy az önzetlen diósgyőri drukkerek tették a sokszor becsődölt ill. megszűnt DVTK-nak, anno...), a várva-várt szegedi futballegységet megerősítve!
  • Akkor viszont ne csupán beszéljetek erről, hanem tettekkel is bizonyítsátok ezt a megállapodást, kedves Keke és Karcsi !! No meg tisztelt Havas Péter úr... Vegyél példát Sahin Dezsőékről, ők minden téren példamutatóan haladnak előre!! :)
  • Ács Ottó
   Ács Ottó Bár Vitossal sok mindenben nem értünk egyet, és sokszor túltolja a dolgokat, de most az egyszer igazat ir... a szegedi lelátó az FC Szeged 2005-ös megszűnése óta "beteg"... beteg mert mindenki különcködik, van aki klubot alapított és szurkolóból játékos, játékosból manager ill. nyugdijas lett... Mi, fiatalok megmaradtunk és próbáltunk helyezkedni, eközben követelőzni, stb... Valahol itt bukott ki az egység, ami megvolt előtte... Annyira széttagolódott és szétvált az egész, hogy mára erő nélküli, okoskodó társaság lettünk... Ha anno nem ez történik, hanem együtt maradunk és még a mostani öregek, szeolosok stb. is mellénk állnak, lehet, semmi se igy alakul... Lehetne simán kék-fekete a klub, lehet csak simán "Szeged" a név... úgy lehet nincs zöld szék... De nem ezt az utat választottuk! Így mára megszűnt a szeol(volán), "fk go megyekettő", van egy klub múlt nélkül és a hagyományainkat abszolút nem tisztelve... lehet választani, ki hova jár... de a másikat fikázni - ezek után - nem kell! Lett volna lehetőség lépni jobbat, okosabbat! Mégse tettük, tettétek... És az írásom nem Higyinek szól, de sajnos, itt bontakozott ki... Üdv.
  • Kapcsolódó kép

  • György Vitos
   György Vitos Ács Ottó Otikám, megtisztelően őszinte ez a mondatod: "Bár Vitossal sok mindenben nem értünk egyet, és sokszor túltolja a dolgokat, de most az egyszer igazat ir..." Fejtsd ki bővebben légyszí, mit értesz ezalatt, mert krónikásként a kevés jó mellett minden rosszat is föl kell vállalnom - a sokkal szebb szegedi futballjövő érdekében! (Biztosan észlelted: a többi helyi médiát már "megvette a politika", s az egyetlen "őszinte hangnak" nagyon sokan a www.szeged1899.hu rajongói portált tekintik...)
   Amúgy pedig a szegedi drukkerek "egységéről" írt húsbavágóan őszinte véleményeddel max. egyetértek! Épp ezért vagytok TI is fönt a legújabb könyvem színes címlapborítóján...
   Szeged 1899
   SZEGED1899.HU
   Szeged 1899
   Szeged 1899
  • Zsolt Higyisán Ács Ottó ! Igazatok van és nem is vitaindítónak szántam ezt az írást ! Egyszer a siófoki szurkolói focitornán berántottam egyet egy győri gyereknek, mert pofázott és az utolsó mondata : mire veritek magatokat, mikor még csapatotok sincsen?! Az általam egyszerűen elrendezett dolog után megszűnt a vita, de volt benne némi igazság... mert a Szeged - Dorozsma épp akkor avanzsálódott Szeged első számú csapatává !!! Ki tudja hányadszor, de legalább a hely maradt, ami rengeteget jelentett nekünk !!! Most már ez sincs... Van viszont szép stadion ! Kijárt már nekünk, de azért keserű kicsit a szájíz, mert a zöld székekkel meg az új címerrel a kukába dobták az összes hagyományunkat ! De előre kell nézni és nagyon remélem, méltóképpen viszi majd a vadonatúj klub városunk hírét ! Tőlünk elvettek valamit, ez most fáj, de ha az új csapat jól szerepel, akkor nekünk is a régi szép emlékek maradnak meg ! Legalábbis remélem .......
  • Ács Ottó
   Ács Ottó Zsolt Higyisán Jól látod a lényeget, előre és együtt vagy mehet mindenki, amerre lát...

 • Eszter Adorjányi
  Eszter Adorjányi Higyi, a Pick maradt volna Újszegeden......de van, amibe a szurkolók nem szólhatnak bele! Megértem a fájdalmad...nekem is potyognak a könnyeim, olvasva az emlékezés sorait! Én imádtam itt futni megboldogult lánykoromban, és pár focimeccset is megnéztem anno...
 • Istvan Farkas
  Istvan Farkas nekem SZEOL-pálya, micsoda élmény volt belógni a nagypályára a füvesre, amikor az öreg Nyári volt még a gondnok... Ha észrevett, jött és kizavart... Nyári szünetben, amikor senki nem volt a pályán, csak mi páran. De nem baj, bent voltunk a gyepen...
  Volt olyan is, amikor meccs közben a kapu mögött is tudtunk lenni. Akkor még nem volt labdaszedő, azt hiszem. Szünetekben is benn a pályán! Akkor még Gujdár volt a kapus. Rendes srác volt, volt amikor meglátogattuk a lakásán, ahol lakott a három kapus, Az egyik nevére már nem emlékszem, Nagy Pistára igen. Ja igen, Bencze volt a neve. Virág Ernő pedig ajtó szomszédunk volt. Kijártunk az edzésekre nézni őket. Hát, jó volt... Óriási tömeg a Csillag téren, a töltésen, a Tisza parton! Jó foci volt!! Ott voltam az első villanyfényes meccsen, meg a Vasason, azon a híres Vasas - osztályozón... Sokáig megvolt az eredeti labda, amit megszereztem a 11-es után... Valaki kirúgta arra, amerre voltunk...
 • Hegedűs Gábor
  Hegedűs Gábor Két zöld szék közt a pad alá esik... Ez volna a pontos kifejezés!
 • Ferenc Wéber
  Ferenc Wéber Zsolti, ezek a múltat, a jelent s a jövőt is elveszik, mert hagyjuk, mert vannak ebben az országban emberek, akik 10 kiló krumpliért eladják magukat... Ezeknek a mocsok állatoknak semmi nem számít, és senki. De eljön az ő idejük is... Van az Andrásy uton elég lámpavas!
 • Lovas Zoltán
  Lovas Zoltán Igazad van Barátom. Ott nőttünk fel. Salakmotor, foci, iskola, rendezvények, s.t.b...
 • Lovas Zoltán
  Lovas Zoltán Feri! A Magyar egy birka nép! Sem a szerb, sem a román vagy roma, egyik sem harapja a saját fajtáját... Ki az, aki a saját maga ellensége? A Magyar!
 • Gyula Kiss
  Gyula Kiss Üzletpolitika! Leszarják az emberi érzelmeket (érzéseket)!
 • Ferenc Wéber Ferenc Wéber Nem gondolom! Dózsa, Rákóczi, 1848 után... fell kell már ébredni!!
 • Toldi Tamás
  Toldi Tamás Egy NB1-es SZEOL SC - MTK VM idénnyitón voltam kint először, 1976-ban vagy 77-ben(nyertünk, azt hiszem 1:0-ra), Sok volt a kiesés, feljutàs, de a mostaniakhoz képest, világbajnokok voltak, még az NB-II-ben is!! Szomorú vagyok, és azok közé tartozom, akik az új stadionba már nem fognak járni, mert idegennek érzem a helyet, és a csapatot is... Mindegy, ez csak az én véleményem, akik ezután is mennek, azoknak nagyon sok sikert kívánok!!!
  • György Vitos
   György Vitos Gratula Tamás, mert ez az egyik legkorrektebb vélemény!! :) A legelső NB I-es találkozódra visszatérve... máris föllapoztam az eddigi 1306 első osztályú bajnoki meccsünkből azt az ominózus SZEOL AK - MTK VM NB I-es idénynyitót, aholpontosan 1977. szeptember 3-án - a legendás jobbszélső, Kozma II. Gyuri góljával nyertünk 1-0-ra!!! Épp most készül a "3 Kozma-testvér" közül a másodikkal, a Druszámmal egy érdekes interjú a www.szeged1899.hu portálunkon...
   Szeged 1899
   SZEGED1899.HU
   Szeged 1899
   Szeged 1899
  • Toldi Tamás
   Toldi Tamás Mindent el fogok olvasni! Köszönöm a sok-sok klassz írást, információt! Legalább az emlékeinket nem vehetik el tőlünk! Minden jót kívánok! :-)
  • György Vitos
   György Vitos Toldi Tamás Így igaz, Tamás! S szeretettel várjuk a milliónyi szép emléket tartalmazó könyv-megrendeléseiteket is: http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1435
   Szeged 1899
   SZEGED1899.HU
   Szeged 1899
   Szeged 1899


   • Zárszóként pedig következzék az immár 120 éves szegedi futball egyik vezérszurkolója, Dávid Szaniszla érzelemdús véleménye:

   • "Nagyon elszomorítottak azok a hozzászólások, amiket elolvastam...
   • Szomorú vagyok, hogy nem akarnak régi futballszerető emberek kijönni az új Stadionba... Nem hiszem,
    hogy Grosics Gyula ezt megérdemli... Ő ennél sokkal többet tett a magyar
    labdarúgásért!
   • Annyit megérdemel, hogy szeressük ezt az új labdarúgó csapatot.
   • Nem kell a zöld székbe ülni, a kék vagy a fekete is megfelel... 
    A futball az futball marad, s az új Stadionban is lehet szeretni a labdarúgást.
    Ez az én véleményem...

   • Az első mérkőzés, amit láttam 1954. november 7.-én volt, a Vasassal játszottunk és 0:0 lett az eredmény.

   • Hiszem, hogy az új
    Stadionban is megtalálom a szép labdarúgást és jól érzem majd magam.
    Kérek minden szegedi szurkolót, ne büntessék saját magukat, járjanak ki
    a mérkőzésekre, hiszen ezeknek a fiatal játékosoknak is kell a buzdítás, ők is
    ránk vannak utalva...
    Remélem, senki nem vonja meg tőlem a jogot, hogy a 120 éves szegedi labdarúgásért, annak védelmében 
    szóljak...
   • Tudom-érzem, hogy lesz még sok szép emlékünk az új Stadionban is, s
    ott is lehet előbb-utóbb együtt örülni az NB I-nek!

   • Kérek mindenkit, Ács Ottóhoz hasonlóan, 
    hogy ne húzzunk szét, mert csak együtt lehetünk erősek!

   • Nem a politika az, ami összetart bennünket, hanem a labdarúgás iránti mérhetetlen szeretet!!
   • S ebben benne vannak a játékosok is. Nem lehetünk velük szemben igazságtalanok...
    Ők nem tehetnek sok mindenről, ami az elmúlt években vezetői szinten történt.

   • Arra kérek mindenkit, hogy ne legyünk széthúzók, hanem próbáljunk meg
    együtt egy új labdarúgó-világot alkotni itt, Szegeden!
   • HAJRÁ SZEGED!!!
    (Mindegy, hogy mi van mögötte!)
   • Grosics Gyula nem volt rossz ember, ne
    akarjuk őt holtában is bántani!
   • Tisztelettel: Dávid Szaniszla "Kategória: Ultras
Készült: 2019.07.24.