Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2020/21

időpont:

2020. 08. 16. vasárnap, 19:00

csapatok:

Szombathelyi Haladás

x

Szeged

hátralévő idő:

Mi várható a Szeged-CSGA nyolcadik NB II-es idényében (2020-21) ?!

Tíz év után teljesül Kapicsék ígérete: feljutunk az NB I-be!!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más...
Legalább a 17. hely, sikerül hát a bennmaradás!
Utolsók közt végzünk, így 3.-szor zuhan NB III-ba a Kapics-gárda
email:
szeged121ev@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

14 héten át: 120 szegedi futballév 14 fejezete (13. rész)

2019.05.28.

Amint azt jeleztem, a legutóbbi két szegedi fociévtizedünk alcíme sajnos, ez is lehetne:"Epilógus - 20 évnyi szegedi futball-nihill"… Cikksorozatom  utolsó előtti részeként ezúttal a szegedi élklubok kétezres évekbeli történetét dolgoztam föl - nyilvánvaló tény, az elmúlt két évtizedben nem sok pozitív eseményről lehet beszámolni, ám azért megpróbáltuk... Szó lesz többek között Nógrádi Tiborról (fotónkon a szerző mellett jobbra), aki az "Együtt a Szegedi Labdarúgásért" nevű szurkolói mozgalom vezetőjeként már a XXI. század első évtizedében is alaposan fölkavarta az itteni foci - vezetői csalásoktól, súlyos visszaélésektől sem mentes - "állóvizét"...Amint azt az előző rész zárósoraiban említettem, 1991 nyarától, majd 1999-2000-től Szeged úgymond “lekerült a futballtérképről” – a helyi politikai és sportvezetők hozzá nem értő, olykor indolens magatartása miatt.

Ezúttal szinte a “mínuszból” indulva a “hogyan tovább”-ról kell írnom, egy új korszak hajnalához közelítve, mintegy folytatásaként a legutóbbi, ám sokkal örömtelibb futballtörténeti visszapillantásaimnak…

Mint az előző rész végén is említettem, 2000 tavaszán – addig példátlan módon – Nemzeti Bajnokságban szereplő csapat nélkül (!) maradt Szeged városa, ami óriási szégyent jelentett a helyi politikai ill. az örökösen széthúzó itteni sport- és focivezetésre nézve egyaránt. Erről nyilatkozott e sorok írója pár éve a Nemzeti Sportnak adott  YouTube-interjúnkbvan is:

https://www.youtube.com/watch?v=Q5y5ABgoAdI

 

Holott adva volt a kézzel fogható példa, hisz egy hasonló kaliberű nagyvárosban, Debrecenben a helyi – ugyancsak NB I-es – csapat, a DVSC épp akkor ment totálisan csődbe, amikor  Szeged élvonalbeli labdarúgó-csapata…

Több száz milliós adósságot felhalmozva csak egy hajszálon múlt, hogy nem szűnt meg a Loki, mert a várost felelősséggel vezető Kósa Lajosék teljesen másképp oldották meg az egyértelmű válsághelyzetet!

Két éven keresztül tulajdonosként működtették az élvonalbeli DVSC-t és eközben lázasan kerestek egy olyan befektetőt, aki nem elviszi (magyarul ellopja…) az egyesület pénzét, hanem épp ellenkezőleg: komoly tőkét fektet a helyi futballba!

Az eredmény közismert: Szima Gábor, az ottani nagyvállalkozó révén napjainkig a méltán népszerű “Loki” immár 19 (!!) trófeát gyűjtött, továbbá BL- ill. Európaliga-csoportkörben is szerepelt!!

Mialatt Szegeden, az ugyancsak NB I-es SzLC ill. Nagylaki Kálmánék (csapatfotónkon középen)...


 

...kivéreztetését követően az is “komoly eredménynek” számított, hogy 2000 őszén a Tisza Volán Focisuli egyáltalán elindíthatta ificsapatát a harmadosztályban, az NB II Alföld-csoportjában (FC Szeged néven), de 2001 tavaszán az átszervezések miatt már az NB III Alföld-csoportjába kerültek…

Az új klub, nevezetesen az FC Szeged a SZEOL AK-korszak óta tartó hagyományoknak megfelelően a kék-fehér-fekete színösszeállítást választotta hivatalos színnek, a keret zömét az utánpótlásbázis neveltjei alkották, a csapat pedig az akkori megyebajnok Szőregi Rákóczi jogán juthatott – méltányossági alapon – a Nemzeti Bajnokság harmad, majd negyedosztályába.

Kövessük tovább a kronológiát! 2001 nyarán világossá vált, hogy az FC Szeged - a visszalépések miatt - az NB III-ban elért 3. helyezése ellenére eggyel feljebb, az NB II Szabolcs Gabona-csoportjába nyert besorolást.

A kispadon az egykori NB I-es Szeged LC pályaedzőjét, Lóczi Istvánt a nemrég elhunyt Szalai “Dzsínó” István (fotóinkon) váltotta, aki játékosként közel 400 meccsen szerepelt az egykori hivatalos jogelődök, a SZEAC és a SZEOL AK színeiben, edzőként az NB I-es Szeged SC-t is irányította 1990-91-ben, majd oroszlánrészt vállalt a Tisza Volán Focisuli (a Halkó Pálék által nem kevés inszinuációval "átnevezett" mai SZEOL SC...) 1993-as megalapításánál!


Szeged 2011 - Kazincbarcika 5.jpg


Kapcsolódó kép

Az FC Szeged újoncként az NB II 9. helyén végzett, azután, hogy a Szolnoki MÁV NB I/B-s csapatát irányító gazdasági társaság szegedi kötődésű elnöke, Ferencz Gábor is beszállt a szegedi labdarúgásba.

S innentől kezdve elindult az FC Szeged “a lejtőn felfelé”, hiszen a nyugodt háttér az első tanulóévet követően már 2002-2003-ban nagy sikert eredményezett! Az FC Szeged ugyanis végig a feljutásért (azaz az NB I/B-be kerülésért) küzdhetett és a hajrában a megyei rangadón még a Makót is lelépte 5-0 arányban!

Ezzel ismét másodosztályú csapata volt a napfény városának!

2003/2004: Az előző évi bajnokságot ugyan a Nyíregyháza nyerte, de a szegediek sem szomorkodtak, hiszen a háromcsoportos NB II legjobb 2. helyezettjeként a kék-fehér-fekete együttes is jogot szerzett arra, hogy 2003 nyarától az egycsoportos – profinak számító – NB I/B-ben kezdjék meg szereplésüket! Az FC Szeged újoncként sorra aratta szebbnél szebb győzelmeit, 28 fordulót követően még a 18 csapatos másodosztály 8. helyén állt, mindössze 5 pontra a már NB I-es osztályozót jelentő helyezéstől…

Ám a pontot nem tudták feltenni az i-re, annál is inkább, mert Ferencz Gábor többségi tulajdonos kiszállt a szegedi futballból. Ezzel komoly veszélybe került a következő szezonbéli NB I/B, sőt, még az NB II is!

A 2004/2005-ös idényt sajnos, a végén kell kezdeni…

Az FC Szeged az előző évi 13. helyezése után a bravúrosnak mondható 7. pozícióban végzett az NB I/B-ben, de a Ferencz Gábort követő újabb külföldi (a szerbek után megint egy "derék külhoni"...) tulajdonos, a szlovén-bosnyák szerencselovag, Dusan Djurics hangzatos ígéretekkel ugyan (8 millió eurós bankszámlakivonat bemutatása, stb., stb.), ám egyszerűen becsődöltette a sokra hivatott FC Szeged csapatát…

Így aztán hiába jutott el az FC Szeged 4 éven belül szinte a nulláról indulva a negyedosztályból az NB I küszöbéig, bő fél évtized alatt immár a 3. klubcsődöt kellett, bizony, kellett (…) végigszenvedniük Szeged futballbarátainak:

SZEAC (1998 december),
Szeged LC (2000 eleje) és
FC Szeged (2005 nyara)…

Újra – ki tudja már hanyadszor – padlóra került a patinás múltú szegedi futball…

De ami nem öl meg, az megerősít, így…. megint csak felálltunk!

2005/2006: Miután az FC Szeged is megszűnt, az 1899-től íródó szegedi futballklub-hagyományok persze, “tovább íródtak”, a szerző maga a “nagybetűs élet”…

A 2005-ös talpra állást – akárcsak 2000-ben – megint a Tisza Volán SC rendkívül gazdag utánpótlásbázisa jelentette! Újra érdemes volt a tehetséges fiatalokra építeni, ők jelentették ezúttal is az alapot és utána következhetett a felépítmény.

Konkrétan a Tisza Volán SC – Focisuli először indított felnőtt csapatot a Csongrád megyei első osztályban! A rendkívül fiatal gárda már a 2005-06-os idényben közel állt a feljutást jelentő bajnoki címhez, amit végül a Csongrád kaparintott meg, így az ezüstérmet szerzett szegedieknek még minimum egy évet kellett várniuk az osztályváltásra…

2006/2007: 2006 augusztusában már a második szezonját kezdte a Tisza Volán a Csongrád megyei első osztályban. Végig az alaposan megerősített Balástya és a TVSC küzdött a bajnoki címért, ősszel a két csapat Balástyán találkozott egymással, és a Szeged győzött, majd a tavaszi visszavágón közel 1000 néző előtt a Tisza Volán megint megverte a Balástyát, így – két éves száműzetés után – Szeged akkori reprezentatív csapata Vágó Attila (fotónkon) irányításával visszatérhetett a Nemzeti Bajnokságba!

Képtalálat a következőre: „Vágó Attila fotó”

2007/2008: Az NB III Alföld-csoportjában is kiválóan kezdte a pontvadászatot az újonc Tisza Volán, ám a bajnokság végére a középmezőnybe (a 7. helyre) zuhant vissza a csapat. Ennek elsődleges oka, hogy az akkori szegedi többségi tulajdonos, a SZEVIÉP (azóta már komoly börtönbüntetésre ítélték "jeles vezetőiket" milliárdos csődbüntett miatt!, A szerk.) a diósgyőri futballklubban is komoly szerepet vállalt és egyszerűen kiárusította a szegedi csapatot “szőröstől-bőröstől”, edzőstől, játékostól egyaránt… Vágó Attila a DVTK trénere lett és a mestert több meghatározó játékos is követte Miskolcra, így a 16 gólig jutó japán Honma valamint Vida, Szélpál, Búrány, Kreizler és Gahwagi Nebil is az NB I-es DVTK-hoz távozott…

Ezek után az NB III-as 7. hely még dicséretes is volt, de a nagy múltú szegedi futballt egyáltalán nem vitte előre, sőt…

Akkoriban egyre többen kezdték hajtogatni az állandó szlogent (“Ez így már nem mehet tovább!”) és Nógrádi Tibor, a jelenlegi megyei LSZ futballigazgatójának segítségével valóságos mozgalom indult a helyi futball ismételt felemeléséért!

Erről nemrég a címlapfotónkon is látható népszerű sportember (azóta a megyei futballigazgatói posztja mellett már közismert városi elöljáró) így nyilatkozott portálunknak:

Képtalálat a következőre: „nógrádi Tibor fotó”

 

 

– 2008 januárjában megalakítottuk az "Együtt a Szegedi Labdarúgásért Mozgalmat" azzal a céllal, hogy konszolidáljuk a mély válságba került szegedi futball helyzetét és egy eddig még soha nem tapasztalt összefogásnak legyünk a katalizátorai!

 

De az igazi kiugrásra még két évet várni kellett… – ezt már e sorok írója teszi hozzá.

2008 nyarán az újjáformálódó, ám rendkívül meggyengült volános csapat élére dr. Buchholcz Gábort (Schmidt Andrea fotóján) nevezték ki, és mint annyiszor eddig, akkor is elsősorban a Tisza Volán SC reményteljes fiataljaira alapozták az új keretet. De az erős vérveszteségek miatt már a kiesés ellen kellett küzdeni az újonc fiataloknak, akik kitűnően hajrázva a 11. helyre tornázták fel magukat az NB III Alföld-csoportjának 16 fős mezőnyében.

Képtalálat a következőre: „Buchholcz Gábor fotó”

2009/2010: Buchholcz Gábor igazi fanatizmusával és szakmai tudásával alaposan felrázta a Tisza Volán SC csapatát, 2009 őszén például szinte végig a dobogós helyért küzdöttek a szegedi fiatalok! Sajnos, azért akadt egy súlyos gond: hiába szerepeltek idegenben sorozatban is bravúrosan a Buchholcz-tanítványok, a jó öreg Felső Tisza-parti stadionban viszont rendre begörcsöltek a tinik, így rengeteg értékes pontot elhullajtva elúszott a bajnoki cím…

 

S 2010 nyarától – köszönhetően Nógrádi Tiborék rendkívül lelkes és fanatikus mozgalmának – már újabb szálon kezdtek futni az immár 120 éves szegedi futballhagyományok…

Létrejött a KITE-Szeged együttese és a vezetői (Kiss-Rigó László, Bozóky Imre, Bakai Csaba, Nógrádi Tibor, Kántor ferenc)) ezúttal is a kék-fekete klubtradíciókra vezették vissza az egyesület szekerét!

Képtalálat a következőre: „Major lászló fotó”

 

S ez a ” szekér” Major László (fotónkon) egykori kiváló Szeged SC-játékos irányításával nagyon jól futott, hisz az újonc (!) KITE-Szeged másodikként végzett az NB III-ban és a Tisza Volán SC-t is alaposan felülmúlva új fejezetet nyitott a patinás múltú szegedi labdarúgásban!

Vitos György

(Befejező rész következik!)


Forrás: Fotók: SzegedMa.hu, szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2019.05.28.