Szeged 1899

esemény:

Merkantil Bank NB II 2020/21

időpont:

2020. 09. 27. vasárnap, 17:00

csapatok:

Szeged

x

DEAC

hátralévő idő:

Mi várható a Szeged-CSGA nyolcadik NB II-es idényében (2020-21) ?!

Tíz év után teljesül Kapicsék ígérete: feljutunk az NB I-be!!
A 20-as NB II élcsoportjában végzünk!
Csak a középmezőny, semmi más...
Legalább a 17. hely, sikerül hát a bennmaradás!
Utolsók közt végzünk, így 3.-szor zuhan NB III-ba a Kapics-gárda
email:
szeged121ev@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

Az országos szinten is példátlan 120 részes szegedi futballtörténeti cikksorozatunk immár 46. részében ezúttal a Szeged 1970 tavaszi NB I-es idénye következik, ráadásul a jubileumi 40. élvonalbeli idényük! S ebből a fejezetből megtudhatjuk, hogy az  első osztályba ismét visszakerülő Tisza-partiak milyen új játékosokkal (címlapfotónkon) kezdték - kereken 50 esztendeje! - az első osztályú szereplésüket...


1970 tavaszán hazánkban - 1950 ősze, 1957 tavasza és 1963 ősze után - ismét egyidényes bajnokságot szerveztek (a 16 NB I-es gárdát két nyolcas csoportba sorolták), melyet a fenti fotónkon látható új igazolásokkal együtt bizakodással vártak a - jubileumi 40. élvonalbeli idényükre készülődő - szegediek:

 

,, Szilárd bázison nyugszik ma már Szeged reprezentatív sportegyesülete mondta akkoriban Bérczi Imre dr., a SZEOL SC (Szegedi Egyetemi és Olajipari Sport Club) elnökhelyettese. – Nagy segítséget nyújtott az olajipar házassága az egyetemmel!”

 

Nos, ez a „házasság”, az újonc játékosok lámpaláza, taktikai éretlensége miatt sajnos, elég szerencsétlenül kezdődött... Az 1970. március 1-jei idénynyitót a SZEOL drámai küzdelemben – kétgólos vezetés után – 4-3-ra veszítette el a Pécs ellen... Holott fergeteges lendülettel kezdtek a hazaiak és Vörös János, Pataky Miklós, majd Pikó László góljaival a II. félidő elején már 3-1-re is vezettek!

A vendég pécsiek viszont a hajrában fordítani tudtak, így aztán Édesapámmal - s közel 5000 helyi szurkolóval -  karöltve szomorúan bandukolhattunk hazafelé a hólepte Felső Tisza-parti stadionból...

 

Ráadásul az első fiaskót sorozatban követték újabb vereségek, és hiába győzték le később csoportjukban a bajnokrekorder Ferencvárost is - már 12.000 fanatikus drukker előtt - 1:0-ra a hórihorgas Vass Ferenc csodálatos fejesgóljával a szegediek, végül a „B” csoport 8. helyén végeztek....


Így az „A” csoport sereghajtójával, a győriekkel csak a 15. helyért mérkőzhettek, és az egyidényes bajnokság 15. helyét szerezték meg.

 

Az 1970 tavaszi NB I 15. helyéért:

SZEOL-Rába ETO 3:1 és 0:2...

(Ez elég volt az NB I 15. helyéhez, mert a SZEOL csoportbeli gólaránya jobb volt, mint az ugyancsak patinás múltú győrieké.)

 

A bajnoki átszervezés miatt (akkor, tehát kereken 50 éve álltunk vissza az őszi-tavaszi rendszerre!) nem volt kieső, így újabb lehetőség adódott a felzárkózásra.

 

Az 1970-es  „félszezon” gólkirálya a bajnok Újpest csatára, Dunai II. Antal lett 14 góllal, a SZEOL-osok közül Vass Ferenc és Vörös János 4-4 gólt szerzett.


A következő, az 1970-71-es bajnoki évadban viszont már "élesben" mentek a dolgok és a SZEOL SC megkezdte egy igazi "hullámvasúthoz" hasonlítható szereplését...

Vitos György

(Folytatjuk!)

 


Forrás: Fotók: szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.09.24.

Tovább olvasom

2020. szeptember 18-20-a az immár 81. Mol-Magyar Kupa 128-as Főtáblájának hosszú hétvégéje volt! Az ország legkisebb településein is felfokozott izgalmakkal és óriási lelkesedéssel várták azokat az NB-s csapatokat, melyeket évente csak egyszer ( legjobb esetben is csupán néhányszor...) láthatnak. Hogy is mondta Kiss Balázs (fotónkon a szerző mellett jobbról), a kiváló, de Adem Kapicsék "jóvoltából" már csak ex-szegedi trénerünk a szombati kupameccsük, a Mórahalom-Gyöngyös összecsapás után?! Lentebb elolvashatják...

Bizony, amíg a Szeged-CSGA NB II-es labdarúgói a szerdai Gyirmót elleni meccsük meghiúsítását követően épp visszakapták a "kényszerű kölcsönt" a veszprémi MK-ellenféltől ( a Szeged-Csanád Grosics Akadémia játékosait és stábját már a csapatbuszon érte a hír, útközben Veszprém felé, hogy a hazaiak megint megfertőződtek...), nos, addig hazánk és a megye több településén is igazi foci-ünnepre készülődtek!

 

Makón az NB II-es Pécsi MFC vendégszerepelt, míg a kiváló állapotban lévő mórahalmi Sportcentrumban szombaton, majd a "Szegedről kiebrudalt" SZVSE jóvoltából vasárnap is rangos MK-meccseket játszottak!!

Íme dióhéjban a megyei érdekeltségű meccsek - néhány szerkesztői megjegyzéssel ill. nyilatkozattal...

81. MOL Magyar kupa, 6. forduló, 128-as Főtábla:

Szombaton 15 órától:

Makó FC–PMFC 1–3 (0-0)
Makó, vezette: Takács Tamás (Vrbovszki, Pogonyi).
Makó: Szalkai - Belanka, Juhász, Seres (Molnár O., 85.), Horváth E. (Tamaskó, 66.), Babolek, Varga R. (Rabecz, 77.), Zámbori, Magyar, Sirokmán, Gémes. Edző: Siha Zsolt.
PMFC: Hermány - Németh, Keresztes (Rácz, a szünetben), Grabant, Óvári, Gajág, Bohata (Adamcsek, 60.), Archie, Batizi-Pócsi (Tihanyi, 66.), Hegedűs, Króner. Edző: Vas László.
Góllövők: Rabecz (81.), ill. Németh (47.), Batizi-Pócsi (49.), Adamcsek (76.).

Abda SC (Győr-Sopron megyei klub)–Hódmezővásárhelyi FC 0–1 (0-0)
Abda, vezette: Miráki Gábor (Kiss, Lovas).
Abda: Boráros - Nagy Á. (Bodor, 64.), Korsós, Kozma, Balogh L., Kovács Zs. (Gál, 60.), Jász, Pintér, Szücs G. (Szekeres, 78.), Tóvizi, Árbik. Edző: Kovács Zsolt.
HFC: Weszelovszky - Tóth J., Darida, Selyem (Gyüre, a szünetben), Bata, Tapiska, Orosz, Ludánszki, Katona, Orovecz (Mohácsi, 58.), Forró. Edző: Szűcs Róbert.
Gól: Bata (82.).
Kiállítva: Kozma (84.), ill. Katona (87.), Bata (92.).

Mórahalom VSE–Gyöngyösi AK 0–3 (0-0)
Mórahalom, vezette: Tóth Róbert (Váczi, Tasnádi).
Mórahalom: Vígh - Vincze (Suhajda, 75.), Baji, Papp D. (Malatinszki Á., 69.), Budai, Király, Kiss Márkó (Malatinszki D., 81.), Kemenczés, Dobák T., Bokányi, Szalma. Edző: Hódi Mihály.
Gyöngyös: Erdei (Szalay, 38.) - Ambrose (Fodor, 81.), Földi, Májer, Pölöskei, Eichenvalder (Botos, 75.), Molnár M., Telinger, Tarnai, Borbély, Csillik. Edző: Simon Antal.
Góllövők: Ambrose (65., 75.), Pölöskei (73.).

Ezután nyilatkozta portálunknak Kiss Balázs (címlapfotónkon), a Mórahalom technikai és scout-vezetője (aki ráadásul két éve a mórahalmi és környéki gyerekeknek tart egyéni képzést plusz focitáborokat is!!) az alábbiakat:

- Igazi fociünnepre készülhettünk Mórahalmon és bizony, egy tízperces rövidzárlatot  leszámítva a túlnyomórészt saját nevelésű fiataljaink végig méltó ellenfelei voltak a rutinos NB III-as gyöngyösi gárdának! Le a kalappal mindkét csapat előtt!! Klubunk egyébként az elmúlt nyolc év alatt hatszor verekedte be magát az MK Főtáblájára és hozott el rangos együtteseket (Szolnoki MÁV, Debreceni VSC, Bp. Honvéd) Mórahalomra! A jövőben is ez lesz az egyik legfőbb célunk...- zárta villámértékelőjét az ízig-vérig sportember.


Csak érdekességként, íme a 2012-2020 közti mórahalmi derbik az MK Főtábláin:

19.09.2020.
Mórahalom VSE
0 - 3
Gyöngyösi AK
(0 - 0)

20.09.2017
Mórahalom VSE
1 - 4
Budaörs
(0 - 3)

14.09.2016
Mórahalom VSE
1 - 7
Bp. Honvéd FC

10.09.2014
Mórahalom VSE
0 - 6
Debreceni VSC
(0 - 3)

09.08.2014
Mórahalom VSE
3 - 2
Maglódi TC
(3 - 0)

11.08.2013
Mórahalom VSE
0 - 2
Szekszárdi UFC
(0 - 1)

31.10.2012
Hosszabbítás után!!
Mórahalom VSE
2 - 3
(2 - 2)
Szolnoki MÁV FC
(0 - 1)
26.09.2012
Soltvadkerti TE
0 - 6
Mórahalom VSE
(0 - 2)
12.08.2012
Kunszállás
1 - 4
Mórahalom VSE

S bizony, a vasárnapi MK-meccsen (mivel Szeged városának második számú csapatát, az SZVSE együttesét nem engedik be Adem Kapicsék a Szent Gellért Fórumba...), ugyancsak Mórahalmon az volt a titkos célja a Szegedi Vasutasoknak: csakúgy, mint 2018 őszén a bajnok és kuparekorder Ferencváros ellen...
...ezúttal is megnehezíteni a magasabb osztályú ellenfél dolgát!

Persze, azt a teltházas, tévéközvetítéses Fradi elleni kupameccset nem lehet egy bolygón sem említeni a mostani Haladás elleni derbivel...

Kelemen Balázs játékos-edző mellett alig néhányan maradtak abból a két évvel korábbi megyeegyes SZVSE-ből, de a mostani harmadosztályú gárda semmivel sem jobb, mint a 2018-asok voltak, akiket akkor lelkesen ünnepelt a Fradi elleni helytállásukért a közel 5000-es tömeg...

 

 

(Ide kattintva megnézhetjük újra azt a csodálatos hangulatú kupamérkőzést:

https://www.youtube.com/watch?v=qTqmsNHctCw )


A mostaniakat viszont - Szegedtől távol és kirekesztve - alig néhány százan láthatták csak "élőben"...

SZVSE – Szombathelyi Haladás 0–3 (0-2)

Mórahalom, vezette: Dolnegó Bálint (Sinkovicz, Volentics).

SZVSE: Leindler, Kormányos (Bakó, 76.), Vastag, Pócs, Csanádi (Kelemen B., 81.), Göncző, Dóra, Kelemen V.,  Papp (Mészáros, 76.), Zsoldos, Jurcsek. Edző: Kelemen Balázs.

Haladás: Verpecz I. (Simon, 80.) – Tóth D., Tóth B. (Tóth M., 74.), Devecseri, Rácz, Doktorics (Schuszter, 66.), Horváth, Kelemen D., Németh J., Németh M., Jancsó. Edző: Mátyus János.
Góllövők: Rácz F. (15., 80., a másodikat 11-esből), Tóth B. (34.)

 

Kelemen Balázs, aki minden rosszban kizárólag a pozitívumokat keresi - nagyon helyesen - az alábbiakat nyilatkozta:  “Vállalható játékkal maradtunk alul egy magasabb osztályban játszó ellenféllel szemben. Vereségünket elsősorban koncentrációs hibák okozták, melyeket ellenfelünk kegyetlenül kihasznált. Az eredménytől függetlenül jó szájízzel tudtunk a meccs végén az öltözőbe vonulni, mert fiatal játékosaink jól teljesítettek, viszont tanulnunk kell abból, hogy ezen a szinten ezeket a hibákat kegyetlenül megbüntetik. Gratulálunk a Haladásnak!”Summázva... Az öt megyei érdekeltségű klub közül csak a vásárhelyiek jutottak tovább, míg hárman kiestek.
A "Kapicsos Szeged" viszont még egyszer elbuszozhat október elején Veszprémbe, hogy végre abszolválja - esélyesebb klubként - a legjobb 64 közé jutását! Az elmúlt években már ez is "sikernek számított" és....akik ismernek, jól tudják, mire gondolok!

A 121. évében járó szegedi futball egykori kiváló csapatai folyamatosan szállították az MK-ill. egyéb kupa-bravúrokat...


A fenti archív fotónkon látható Corinthian Kupa 1925-ös megnyerését követően (a DVSC elleni debreceni fináléban: DVSC-SZAK 0:2 !) egészen az MK-döntőig és több tucatnyi elődöntős ill. negyeddöntős szereplésünkig!!

SZAK, Bástya FC, Szeged FC, SZEAC, SZEOL AK, Szeged SC... A szlovén-bosnyák-muzulmán szakmai igazgatónak mindezek "kínaiul hangzanak"...

Befejezésül álljon itt - úgymond mementóként... - az alábbi írásom a Hajdú Online (HAON) részére, amikor a Szeged legalább egyszer oda-vissza a sokszoros NB I-es bajnok DVSC-vel is megmérkőzhetett a Magyar Kupában:
Vitos György


Forrás: Forrás: szvse.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.09.21.

Tovább olvasom

A szerdai Gyirmót FC Győr elleni NB II-es meccs azért maradt el, mert a hazaiak csapatorvosa ill. járványügyi felelőse nem engedte be a vendégek csapatbuszát a Szent Gellért Fórumba. Ezt a "kényszerű kölcsönt" most visszakapták a veszprémiektől a Tisza-partiak: a Szeged-Csanád Grosics Akadémia játékosait és stábját már a csapatbuszon érte a hír, útközben Veszprém felé...


Ezzel fejeztem be a legutóbbi cikkemet:

"Zárszóként pedig egy aktuális kérdés az "illetékes Úrhoz"...

Tisztelt Szeged-csapatorvos!
Kedves Thurzó Balázs!

Akkor a hétvégi Magyar Kupa-meccsre sem utazhat el a Szeged?? Hisz "a veszprémi futballcsapat és környéke ugyancsak fertőzött terület"?!

Jó lenne idejében választ adni és...nem "odabolondítani" (ahogy egy fenti hozzászóló is fogalmazott) a fanatikus Tisza-parti drukkereket..."

Bizony, nem ártott volna telefonon egyeztetni a "veszprémi illetékesekkel" és akkor nem ültek volna fölöslegesen buszra a szegediek. Az MK-meccsük új időpontja október 7-e, 14:00 óra...

Valami azt súgja, 18 nap múlva még nagyobb szükség lesz a szegedi ill. veszprémi "járványügyi felelősök" konkrét egyeztetéseire...

Vitos György


Készült: 2020.09.19.

Tovább olvasom

Összes oldal: 454db, aktuális: 1.
1 | 2 | 3 | Következő | Utolsó