Szeged 1899


Mi legyen a 125. éve felé közelítő szegedi futball sorsa?!

Tíz év után is maradjon még Adem Kapics és külföldi holdudvara!!
Helyezzék új alapokra Szeged-CSGA szakmai vezetését magyarokkal!
Szegedi és környékbeli kötődésű, egykori legendák kellenek!
email:
szeged121ev@freemail.hu vagy gyvitos@freemail.hu
telefon:
Vitos György, Főszerkesztő: +36/70-264-1595
figyelmeztetés:
copyright 2015. Vitos György, szeged2011.eu; majd szeged1899.hu ...Az itt található írott, képi anyagok csak a forrás megjelölésével, internetes felhasználás esetén élő hivatkozás elhelyezésével használhatóak fel!!

120 futballévünk, 120 részben - archív fotóinkon (19.)

2020.03.22.

Még csak most kezdődik a korona vírus okozta világjárvány tömeges hatása, az emberek többsége otthonába kényszerül és ott kell dolgoznia, edzenie, értelmes, hasznos dolgokat végeznie. Mialatt az NB II-es szegedi klub hivatalos honlapja éppen azt taglalja, hogyan kell dekázni otthon egy wc-papírral (https://www.szeged-grosicsakademia.hu/hir/1351/karasz-krisztian-kezilabdara-valtott-vagy-mit-csinal-egy-wc-papirral )... addig pl. az M4 Sport korábbi diadalmas magyar focimeccseket közvetít (most hétvégén a '86 tavaszi magyar-brazilt ill. a 2016-os magyar-osztrák EB-meccsünket láthatjuk!), míg rajongói portálunk eleget téve korábbi ígéretének: a 120 részes szegedi futball-történeti cikksorozatából ad - ezután hetente többször is! - tanulságos szemelvényeket...120 részes szegedi futballtörténeti cikksorozatunkban egyébként a szegedi labdarúgás sorrendben harmadik sikerkorszakánál tartottunk: a '20-as évek SZAK-, majd a '30-as évek Szeged FC-éráját követően ezúttal már a '40-es évek elején jártunk...

http://www.szeged1899.hu/news_listone.php?id=1526 )

...és az előző részből azt is megtudhattuk, hogy az NB I-ben bronzérmes, számos kiváló válogatottal teletűzdelt szegedi sikercsapatból (lásd lentebb a bajnok Ferencvárost sem kímélő bombaerős Szegedet!) mindössze öten maradtak meg hírmondónak.

Így aztán 11 megszakítás nélküli NB I-es idényt követően az 1942-43. évi fájdalmas élvonalbeli búcsú is törvényszerű volt...

A Fradit 5:0-ra (!!) "letaglózó" Szeged csapata... Állnak, balról: Gyuris János, Kalmár György, Harangozó Sándor, Toldi Géza, Kis-Kalkusz Károly, Báló Ferenc, Tóth György kapus. Guggolnak: Bognár Kálmán, Baróti Lajos, Lakat Károly (két későbbi világhírű mesteredzőnk!!) és a szegedi klubhűség mintaképe, Szabó Lajos.


Csupán érzékeltetésként egy rövid kitérő  a mai kor ismerőinek, köztük a fiatalabb szegedi fanatikus szurkolók - főként a Szeged Ultras vezéreinek... Hogy megértsék végre és érzékelni tudják a korábbi szegedi futballsikerek ill. a mai "szegedi foci" közti hatalmas, szinte égbekiáltó különbségeket!

A  XXI. század első két évtizedében az ún. "halkópálgézás-korszakban" ill. a "kapicsi érában" az immár 121. évében járó szegedi futball többnyire a megyeegy és az NB III, újabban pedig az NB III - NB II között ingázott, a 120 részes cikksorozatunk mostani "etapjában" viszont a megszakítás nélkül (!!) 11 első osztályú bajnoki idényt derekasan végig küzdő Szeged FC, majd Szeged AK legelső élvonalbeli búcsújáról írunk...

S bizony, a II. világháború éveinek gyötrelmei akkortájt alaposan éreztették a sportban, így a legnépszerűbb sportágban  is a negatív hatásukat.

Ezáltal a Szeged AK - az előző részben taglalt legfőbb okok miatt - alaposan meggyengülve vágott neki az 1942-43. évi NB I küzdelmeinek...

Ennek pedig az lett az eredménye, hogy már az őszi idényben is sorra jöttek a fájdalmas vereségek és fél szezon után az előző évek messze legjobb vidéki csapata, a Szeged szinte biztos kiesésre volt ítélve.

De még akkoriban sem adták föl a népszerű "paprikamezesek" és 1943 tavaszán is értek el  országra szóló hatalmas bravúrokat!

Ilyen volt például az 1943. március 21-i szegedi diadal, amikor  3:0-ára verték a bajnok Ferencvárost!

A bajnok Fradi elleni diadalt követően a Szombathelyi Haladás (6:1), a Diósgyőr (5:2), a Kispest (4:3) ill. a Szolnoki MÁV (4:2) elleni nagyszerű hazai győzelmek jelezték: "élet-halál harcot" vív a kiesés ellen Szeged első osztályú csapata!

Ám idegenben továbbra is eredménytelen volt a Tisza-parti gárda (Csepelen 2:4, Bp. Vasas otthonában 1:3, Újvidéken és Kolozsváron egyaránt 1:5, míg Nagyváradon, az archív fotónkon látható 61-szeres román, majd magyar válogatott Bodola Gyula vezérelte NAC ellen 0:8, majd 1:8!!), így hosszú idő után bele kellett törődnie a kiesés szomorú sorsába...
Bodola Gyula egyébként a Szeged elleni két meccsen négyszer volt eredményes és egy évvel később már a legelső vidéki NB I-es bajnoki címét ünnepelhette a legendás Nagyváradi AC együttese!Szeged akkori reprezentatív futballcsapata pedig mindössze egyetlen bajnoki idényt töltött távol az NB I mezőnyétől, mert a fölényes biztonsággal megnyert NB II-es bajnoki címet követően - a gólkirály Nagy Antal (fotónkon az ugyancsak válogatott Tóth György kapus mellett) vezérletével - újra a Fradival, az Újpesttel és a többi naggyal játszhattak a szegediek!

De erről majd legközelebb, a 120 részes futballtörténeti cikksorozatom 20. etapjában...
Vitos György
(Folytatjuk!)


Forrás: Fotók: szeged-csanád-ga.hu, szeged1899.hu ill. a szerző magánarchívumából
Készült: 2020.03.22.